RECEPT FRÅN HJ

Adventskaka

Foto: Olof Abrahamsson

Okänd
2 stycken

Du behöver

  • 50 g jäst
  • 125 g matfett
  • 3 dl mjölk
  • 1 g saffran 2 kuvert
  • 1 st sockerbit
  • 1.5 dl socker
  • 0.5 tsk salt
  • 1 st ägg
  • vetemjöl ca 12 dl
  • Fyllning:

  • 75 g matfett
  • 1 dl socker
  • 1 dl mandel mald
  • 2 tsk kardemumma malen
  • Pensling:

  • ägg
  • mandelspån
  • Ugn: 200°

Gör så här

1
Smula ner jästen i en bunke. Smält smör. Tillsätt mjölk och värm till 37°. Häll degspadet över jästen och rör tills jästen löst sig. Stöt saffran i en mortel med sockerbit.
2
Tillsätt saffran, socker, salt, ägg och det mesta av vetemjölet och arbeta till en smidig deg. Låt jäsa övertäckt i 30 minuter.
3
Dela degen i sex bitar. Rulla ut fyra av bitarna till 50 cm långa längder. Sno dem två och två till snoddar och forma till en krans på en plåt. Rulla två bullar och platta ut i mitten på varje krans. Låt jäsa i 30 minuter.
4
Rör ihop fyllningen och tryck ner i flera små hål mitt på kakorna. Pensla med uppvispat ägg och strö på mandel. Grädda i nedre delen av ugnen i 15 minuter.

Recept