• Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Följ med oss på pilgrimsvandring i Spanien

  Unna dig en avkopplande pilgrimsvandring i september på en del av världens äldsta och mest berömda leder – El Camino del Santiago eller Jakobsleden som den heter på svenska. Från medeltida Burgos vandrar vi några etapper tills vi når vallfartsorten Santiago de Compostela.

  Följ med oss på pilgrimsvandring i Spanien
  Vi vandrar 10–12 kilometer per dag, vilket vanligtvis tar 3–4 timmar. Någon dag i något mer kuperad terräng än andra. Här en av vägmarkeringarna som utmärker lederna. Foto: Shutterstock

  En pilgrim är en person som vallfärdar till en helig plats och pilgrimsvandringar har förekommit i mer än tusen år. De har fått en renässans de senaste åren och miljoner människor världen över har förstått tjusningen med att vandra i stilla takt medan tankarna flyger fritt.

  Det finns många motiv att pilgrimsvandra, och de behöver naturligtvis inte vara andliga. Ett vanligt ordspråk bland pilgrimsvandrare är "Vägen ger oss det vi behöver". Omgivningen och de vackra lederna ger goda förutsättningar att reflektera, eller kanske ha intressanta samtal med resvännerna. Och inte minst att känna historiens vingslag.

  Flera av orterna, platserna och själva leden finns med på Unesco:s världsarvslista. Vi besöker bland annat Luna, León, Astorga och Ponferrada. Vårt sista stopp Santiago de Compostela, är ett av kristenhetens tre största pilgrimsmål och i katedralen finns Sankt Jakobs relikskrin. Sankt Jakob på spanska blir Santiago.

  Kroppen blir stark av att röra på sig, hjärnan blir kreativ när du vandrar monotont och många nya möten utlovas. Packa din gångstav och dina skönaste vandringskängor och låt äventyret börja!

  Santiago de Compostela, där aposteln Jakob tros vara begravd. Foto: Shutterstock

  Tempelriddarslottet från 1200-talet i Ponferrada. Foto: Shutterstock

  Dag 1

  Hemorten–Burgos. Flyg till Madrid där buss möter och tar oss till Abba Burgos Hotel i centrala Burgos. Efter incheckning äter vi middag på hotellet. 

  Dag 2

  Burgos–León. Efter frukost lämnar vi hotellet och gör ett besök i Burgos imponerande katedral som började byggas på 1200-talet. Under förmiddagen inleder vi vår första vandring på pilgrimsleden. Vi vandrar 10–12 ­kilometer vilket tar 3–4 ­timmar. På eftermiddagen möter vår buss som tar oss till León. Vi övernattar på Hotel Conde Luna. Gemensam middag på hotellet. 

  Dag 3

  León–Astorga. Buss tar oss till starten för nästa vandring. Även idag vandrar vi 3–4 timmar, 10–12 kilometer. På eftermiddagen möter vår buss och kör oss till Astorga och vårt övernattningshotell Hotel Gaudi. Gemensam middag på en restaurang som ligger i närheten av vårt hotell.

  Dag 4 

  Astorga–Ponferrada. Frukost och utcheckning. Idag vandrar vi cirka en mil på sträckan mellan Astorga och Ponferrada. Dagens vandring sker i något mer kuperad terräng. På eftermiddagen möter vår buss upp som tar oss till Ponferrada och Hotel Temple. Gemensam middag på hotellet. 

  Dag 5

  Ponferrada–Lugo. Efter frukost och utcheckning påbörjar vi dagens vandring. Vi gör en vandring på 3–4 timmar, 10–12 kilometer också idag. Vi övernattar sedan i Lugo på Gran Hotel Lugo. Gemensam middag på vårt hotell på kvällen. 

  Dag 6

  Lugo–Santiago de Compostela. Vi lämnar Lugo på morgonen för att åka vidare till vår dagsvandring. Under ­dagen vandrar vi 12–14 kilometer och på eftermiddagen reser vi med buss den sista biten till Santiago de Compostela. Vi bor två nätter på Gran Hotel Los Abetos. Vi äter gemensam middag på hotellet. 

  Dag 7

  Santiago de Compostela. ­Efter frukost gör vi en guidad rundtur med en engelsktalande lokalguide. Vi ser bland annat katedralen i Santiago de Compostela där aposteln Jakob tros vara begravd. Senare under dagen gör vi även en utflykt till Kap Finisterre. Halvön ­kallas "världens ände" då det är en av Europas västligaste punkter. På kvällen äter vi gemensam middag på ­hotellet. 

  Dag 8

  Santiago de Compostela–­hemorten. Efter frukost checkar vi ut och reser ­sö­derut till flygplatsen i ­Porto.

  Vi övernattar en natt i Lugo. De romerska murarna finns med på Unesco:s världsarvslista. I bakgrunden den vackra S:t Mary-katedralen.

  Varje år passerar mängder av pilgrimer Ponferrada som ligger vid floden Sil.

  Avresa: 15 september 2020.

  Hemresa: 22 september 2020.

  Pris: 11 975 kronor per person i dubbelrum. 

  Researrangör: Rolfs Flyg & Buss.

  Valuta: Euro.

  Sista anmälningsdag: 1 juni 2020.

  I priset ingår:

  Flyg från Stockholm/Göteborg/ Köpenhamn–Madrid via mellanlandning, returresa från Porto via mellanlandning. Inklusive flygskatt, säkerhetsavgifter och transfer.

  7 nätter med del i dubbelrum.

  7 frukostar och 7 middagar.

  Vandringar och utflykter ­enligt program.

  Svensktalande reseledare.

  Representant för Hemmets Journal vid mer än 30 bokningar.

  Tillägg:

  Avbeställningsskydd. Reseförsäkring. Enkelrumstillägg: 2 375 kronor. Måltidsdryck.

  Boka så här:

  Ring Rolfs Flyg & Buss: 031-55 00 00 eller mejla: grupp@rolfsbuss.se. Nämn att det är en Hemmets Journal-resa vid bokningen. Vid bokningen får du övriga resevillkor. Se mer på: www.rolfsbuss.se

  Vi reserverar oss för eventuella program-, pris-, valuta- och tidtabellsändringar utanför vår kontroll, samt rätten att ställa in resan vid för få deltagare.  

   

  "Vi på Hemmets Journal följer utvecklingen noggrant gällande COVID-19 (coronavirus) och vi kommer att vidta åtgärder utifrån myndigheternas rekommendationer vad gäller resandet till olika resmål. Denna resa planeras att genomföras till dess att andra direktiv ges. Har du frågor kring avbokningsvillkor, är du varmt välkommen att kontakta researrangören direkt."

 • Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!