Du behöver
- 100 g valnötter
- 25 g jäst
- 3 dl vatten
- 1.5 tsk flingsalt
- 2 tsk flytande honung
- 3 msk rapsolja
- 2 dl skrädmjöl
- 4.5 dl vetemjöl
Gör så här
Grovhacka nötterna. Smula jästen i en bunke. Värm vattne fingervarmt. Rör ut jästen i vattnet. Tillsätt salt, honung, olja, nötter och skrädmjöl. Arbeta in vetemjölet till en ganska lös deg.
Pudra över lite mjöl och låt jäsa under duk i cirka 1 timme.
Stjälp upp degen på mjölat bord, den ska inte knådas. Dela degen i fyra delar. Forma till avlånga bröd, lika långa som plåtens kortsida och vrid dem samtidigt.
Lägg bröden på en plåt med bakplåtspapper och pudra över lite mjöl. Bröden behöver nu inte jäsas utan ska gräddas direkt.
Sätt in plåten mitt i ugnen. Grädda 5 minuter. Stäng av ugnsvärmen och fortsätt grädda i eftervärmen cirka 12 minuter i 250 grader. Låt svalna på galler utan duk. Servera bröden nygräddade eller frys in och sprödvärm vid servering.