Du behöver
- 25 g jäst
- 100 g smör
- 3 dl vatten
- 0.75 dl strösocker
- 1 tsk kardemumma malen
- 0.5 tsk salt
- 0.75 st ägg spara resten till penslingen
- 9 dl vetemjöl
Fyllning:
75 g smör
100 g mandelmassa
0.5 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
hjortronssylt
Pensling:
0.25 st ägg
mandelspån
Ugn: 225°
Gör så här
1
Smula ner jästen i en skål. Smält smöret och tillsätt vatten och värm till 37°. Häll vätskan över jästen och rör tills jästen lösts upp. Blanda i socker, kardemumma, salt, ägg och det mesta av mjölet. Arbeta till en smidig deg. Låt jäsa övertäckt i 60–90 minuter.
2
Fyllning: Rör ihop rumsvarmt smör, riven mandelmassa, socker och vaniljsocker. Är sylten tunn låt 1 dl av den rinna av i en sil. Rör ner den avrunna sylten i fyllningen vid utbakningen.
3
Stjälp upp degen på mjölat bakbord, knåda inte. Dela degen i fyra bitar och kavla ut varje bit till en tjock platta, 20×20 cm. Skär varje platta i fyra rutor.
4
Rör ner den avrunna sylten i fyllningen. Lägg en klick fyllning mitt på varje ruta. Samla ihop hörnen och lyft bullen till fasta/hårda bullformar. Vik ut hörnen över kanten och klicka i resten av sylten. Låt jäsa övertäckta, 40 minuter. Pensla med uppvispat ägg och strö på mandelspån. Grädda mitt i ugnen i 8–10 minuter. Pudra över florsocker vid servering.