Du behöver
- 500 st räkor med skal
- 7 dl vatten
- 1 st morot
- 1 st palsternacka
- 50 g rotselleri
- 1 tsk vitpepparkorn
- 1 msk tomatpuré
- 1 dl matlagningsgrädde
- 1 msk majsstärkelse
- 1 msk hummerfond eventuellt
- 5 cm purjolök
Dillolja:
2 msk rapsolja
1 msk hackad dill
Servera med:
2 skiva lantbröd
1 st vitlöksklyfta
Gör så här
1
Skala räkorna och ställ in i kylen. Lägg räkskalen i en gryta och fyll på med vatten.
2
Skala morot, palsternacka och rotselleri och skär i bitar. Tillsätt hälften till grytan tillsammans med pepparkorn och tomatpuré och koka under lock, ca 30 minuter. Sila ner buljongen i en skål. Diska grytan. Häll tillbaka buljongen i grytan och tillsätt resten av rotfrukterna och koka ihop tills 5 dl återstår.
3
Vispa samman grädde och majsstärkelse och vispa ner i soppan. Låt sjuda i 5 minuter. Smaka av ev med fond. Mixa soppan slät. Blanda räkor och finstrimlad purjolök och servera i soppan.
4
Dillolja: Mixa olja och dill och droppa i soppan.
5
Rosta brödskivorna och riv en skalad vitlöksklyfta mot brödskorpan och droppa dillolja över.