Desserttårta med chokladmousse

Oemotståndligt god! Underst en botten med mandelmassa och creme fraiche, sedan ett mäktigt täcke av chokladmousse. Du får får en ljuvlig tårta att bjuda som dessert eller till kaffet på maten.

Du behöver

Botten:

200 g mandelmassa riven
2 st bittermandel
2 st ägg
1 dl lätt crème fraiche
0.5 dl vetemjöl
0.5 tsk bakpulver

Ugn: 175°

Chokladmousse:

200 g blockchoklad mörk i bitar
4 st äggulor
4 dl vispgrädde

Garnering:

Vispad grädde
blockchoklad smält
citronmeliss

Det här behövs för ca 8-10 port:

Gör så här

1
Blanda den rivna mandelmassan med riven bittermandel, ägg, creme fraiche och mjölet blandat med bakpulver.

2
Häll smeten i en väl smord och bröad form, ca 24 cm i diameter, gärna med löstagbar kant. Grädda mitt i ugnen i ca 30 minuter. Pröva med en sticka! Låt kakan kallna helt.

3
Smält blockchokladen i 100° varm ugn eller i mikron eller i en skål över en kastrull med hett vatten. Rör sedan ner äggulorna, en i taget, och låt smeten svalna. Tillsätt chokladsmeten till den vispade grädden.

4
Bred krämen på kakan. Låt tårtan stå kallt någon timme.

5
Garnera tårtan innan den ska serveras. Den bör ätas kylskåpskall.


Kommentar:
Tårtan går bra att frysa. Ät den gärna halvtinad.

Scroll to Top