Cathrin om sin borrelia: Ingen förstod vad jag drabbats av!

Fem minuter – så länge hann fästingen bita sig fast på Cathrin Frisemos ben. När foten blev blåsvart och svullnade sökte hon vård, gång på gång. Utan att få rätt diagnos. Efter ett års lidande visade ett enkelt blodprov att hon hade borrelia.

Allt började egentligen en varm vårdag 2012 med ett alldeles vanligt fästingbett på benet. Cathrin Frisemo, 52, satt och solade på sin mammas veranda i Mellbystrand, en idyllisk liten badort i Halland. 

– Då kände jag hur det stack till på benet. Mamma såg att det var en fästing och drog kvickt ut den. Vilken tur att vi såg den så snabbt, tyckte vi och skyllde på att den nog kom från mammas lilla dansksvenska gårdshund, säger Cathrin Frisemo.

När hösten kom började Cathrin känna sig trött och hängig. Sedan kom flera tecken på att något var fel. Ländryggen värkte och humöret åkte berg och dalbana. En dag svullnade högerfoten upp och blev blåsvart. Orolig kontaktade Cathrin vårdcentralen.

Cathrin om sin borrelia: Ingen förstod vad jag drabbats av!

Alla prover var bra när Cathrin Frisemo sökte läkarhjälp. Ändå mådde hon dåligt…

– Jag hade hela tiden hittat bortförklaringar på alla mystiska symtom. Men nu gick det inte längre. Läkaren hittade inget men misstänkte att det kunde vara psoriasisartrit och det lät ju rimligt för det har vi i släkten.

Sedan flera år hade Cathrin dragits med besvär från en pisksnärtskada i nacken. Den uppstod då hon rånades på sin handväska på ett turiststråk i Barcelona.

– Jag klev ut från en butik och omringades av fyra killar som snabbt och brutalt skar av axelremmen på handväskan som jag bar tvärsöver kroppen och nacken fick sig en rejäl smäll.

Hon rådfrågade sjukgymnasten som behandlade hennes nacke om sina symtom. 

– Han trodde att jag drabbats av ischias. Men jag fick allt svårare att gå och höger knä och fot värkte. Och svullnaden i högerfoten kom och gick allt oftare.

Fick inget svar

Cathrin härdade ut över vintern men när våren kom var värken nästintill outhärdlig. Nu sökte hon hjälp på akuten i Halmstad. Men röntgen visade inget och alla prover var bra. Där trodde man att hon drabbats av en inflammation och läkaren föreslog antiinflammatoriska medel. Men Cathrin tvekade.

– Jag förstod inte varför jag skulle äta medicin utan att veta varför, jag tvivlade på diagnosen. Det kändes inte rätt.

Cathrin om sin borrelia: Ingen förstod vad jag drabbats av!

Man ska ta bort fästingen så snabbt som möjligt. Om en fästing bär på borreliabakterier bör man ta bort den inom 24 timmar. Men även om man blir smittad behöver man inte bli sjuk. Det är ovanligt att man får borrelia om fästingen dras ut direkt. Man kan också bli biten vid ett annat tillfälle utan att märka det.

Hon kände sig förtvivlad över att inte få något svar. Vad berodde alla hennes besvär på? Till slut tipsade hennes sjukgymnast om en bra läkare. Efter ett års lidande kom hon till doktor Ulf Peber på Tudorkliniken i Halmstad.

– Det kändes underbart. Han tog sig tid och lyssnade på min berättelse och sedan sa han: “Jag misstänker borrelia.” 

Doktorn tog två sorters borreliaprov och redan efter fem dagar ringde han upp Cathrin med besked.

– Proverna visar att du har borrelia och behöver antibiotika.

Hon fick högsta rekommenderade dos penicillin att ta i två veckor. Men redan efter bara ett par dagar kunde hon känna skillnad och en månad senare var hon helt återställd. När hon fått diagnosen läste hon allt hon kunde hitta på nätet och insåg att alla symtom för borrelia stämde in på henne.

– Det var check, check, check på allt och jag är så glad att jag är så enveten och inte ger upp så lätt. Det otäcka är att om man inte behandla borrelia finns det en liten risk att den utvecklas till så kallad neuroborrelia som kan angripa det centrala nervsystemet, och då kan ena ansiktshalvan bli tillfälligt förlamad.

Cathrin om sin borrelia: Ingen förstod vad jag drabbats av!

– Numera är jag petnoga med att titta efter fästingar, säger Cathrin Frisemo som drabbades av borrelia.

Letar fästingar

Idag har hon skaffat all kunskap hon behöver om fästingburna infektioner. Och hon har förstått att det är ganska vanligt att man inte ens vet att man fått ett fästingbett. Fästingen kan ha bitit sig fast i hårbotten eller på ryggen. Att hon redan haft borrelia en gång skyddar tyvärr inte mot att få sjukdomen igen.

– Numera är jag petnoga med att titta efter fästingar, särskilt när jag varit ute i gröngräset. Får jag ett fästingbett igen testar jag mig direkt. Jag tycker att man borde införa ett obligatoriskt prov på vårdcentralen när de ändå undersöker patienten. Det skulle bespara många ett stort lidande. Det här vill jag aldrig mer vara med om.

Glöm inte att följa Hemmets Journal på Facebook!

Om du vill läsa mer om borrelia och veta vad experten säger om infektionen kan du läsa mer i Hemmets Journal nr 16, 2016.

Så skyddar du dig bäst mot borrelia:

• På med långbyxor, långärmat och stövlar. Det är bästa skyddet.

• Gå igenom kläderna då och då och plocka bort eventuella fästingar. 

• Ljusa kläder gör att fästingarna syns bättre.

• Myggmedel hjälper till viss del även mot fästingar.

• Ha som vana att kolla efter fästingar varje kväll under sommaren – på varandra eller i spegeln.

• Glöm inte huvudet, vid öronen och i hårfästet. Där sitter fästingar ofta på barnen.

Scroll to Top