Ann-Sofies åderbråck försvann på en halvtimme!

Hälften av alla svenskar kommer någon gång att drabbas av åderbråck. Men det finns flera skonsamma sätt att ta bort åderbråcken. Ann-Sofie Arndt har testat en helt ny metod som kallas för limning. – Ingreppet gick på mindre än en halvtimme. Efteråt kunde jag leva precis som vanligt!

Fler behandlingar vid åderbråck

Under de senaste tio åren har det kommit flera nya metoder, förutom limning, som går ut på att förstöra åderbråckskärlet. Blodet söker sig då andra vägar, vilket leder till att kärlet skrumpnar och försvinner. Ingen av dessa metoder kräver sjukskrivning.

• Laser. Behandlingen måste genomföras under lokalbedövning. Dubbla kompressionsstrumpor används i två veckor efter operationen.

• Skum. Skonsam injektionsbehandling för mindre åderbråck. Oftast smärtfritt och bedövning behövs inte. En viss risk för missfärgning av huden finns, som kan kvarstå i upp till ett år.

• Ånga. Går i princip till på samma sätt som laserbehandling då ångan sprutas in under lokalbedövning.

• Radiofrekvens. Värmeenergi gör att kärlet drar ihop sig och skrumpnar. Görs under lokalbedövning.

 

Så förebygger du åderbråck

• Sitt eller ligg högt med benen, till exempel när du tittar på TV.

• Använd stödstrumpor som du även bör ha när du motionerar.

• Rör på dig regelbundet, så att blodcirkulationen ökar i benen.

• Undvik att sitta eller att stå stilla för länge.

• Sov med fötterna i högläge. Höj sängens fotända om möjligt eller lägg ett par kuddar under madrassen.

 

 

Vid lindriga symtom

Har du bara lindriga symtom av dina åderbråck? Här är några naturliga metoder som är väl värda att testa.

 

Venastat: Ett naturläkemedel gjort på hästkastanj. Finns receptfritt på apotek och reducerar svullnad, tyngdkänsla och värk i benen.

Revena: En salva för trötta ben och fötter. Innehåller alun som har en sammandragande effekt. Finns i hälsokostbutiker.

Stödstrumpor: Avlastar och ökar blodcirkulationen så att benen inte svullnar. Snygga stödstrumpor finns bland annat på www.mediconline.se och på www.pahnemedic.com.

Kompressionstrumpor: Kallas även för medicinska stödstrumpor och ger ett kraftigare stöd än stödstrumpor. 

Ann-Sofies åderbråck försvann på en halvtimme!
Ann-Sofies Anrdts smärtande åderbråck är äntligen borta och hon njuter av dagliga promenader bland klippor och röda sjöbodar.

 

 

Liksom många andra kvinnor började Ann-Sofie Arndt, 63 år, få problem med åderbråck i samband med sin första graviditet. Jobbet som lärare har heller inte inverkat positivt, eftersom åderbråck förvärras av att stå stilla.

– Ja, jag är nog en klassisk åderbråckspatient. Vi har det till och med i släkten. Mamma och mormor var också drabbade.

– Det enda kriterium jag inte uppfyller är att jag aldrig har varit överviktig, berättar Ann-Sofie när vi hälsar på i Kungshamn, som ligger vid kusten i Bohuslän.

 

Hit flyttade Ann-Sofie och hennes man Gunnar från Göteborg för några år sedan. Här har de slagit sig till ro i Gunnars föräldrahem och de har tre minuters gångavstånd till havet.

De två döttrarna är utflugna och Ann-Sofie minns när de var små och smärtan i benen började göra sig påmind.

– Redan när jag var 24 år och gravid kunde jag se hur vissa blodkärl på benen var förstorade och buktade ut, säger Ann-Sofie.

– I samband med min andra graviditet blev åderbråcken ännu större och började göra ont. Smärtan kom i synnerhet när jag gick i rask takt, sprang eller ansträngde benen.

 

Åderbråcken växte i takt med barnen. Ann-Sofies ben kändes varma och det pulserade emellanåt i kärlen med åderbråck. Ann-Sofie har alltid tyckt om att träna och efter ett träningspass underlättade det om hon lade is runt vaderna, för att kyla ner dem.

– Ibland brukade barnen hoppa i min säng på morgonen. Senare har de påmint mig om att jag brukade ropa: “Akta mina vader!” De var ju så ömma på grund av åderbråcken.

– Jag hade inga knutor i kärlen, men de slingrade sig som blågröna tjocka maskar från knäna och neråt.

– Tack och lov har jag alltid trivts bäst i byxor, så jag har aldrig skämts över mina ben. Därför har jag inte lidit över att aldrig kunna använda kjol eller klänning.

 

Ann-Sofies åderbråck försvann på en halvtimme!

När Ann-Sofie var 33 år sökte hon till slut hjälp för sina åderbråck. Läkaren på vårdcentralen skickade henne vidare sjukhuset där en kirurg opererade bort kärlen med åderbråck på båda benen. På den tiden fanns det bara en operationsmetod.

– Jag tyckte det var spännande att bli opererad! utbrister Ann-Sofie. Jag låg på magen, fick lokalbedövning och bad kirurgen att få en spegel så att jag skulle kunna se vad han gjorde.

– Men det fick jag inte. “Det är ingen som vill se på när jag drar ut kärlen, det är ingen vacker syn!” menade läkaren.

– Efteråt var jag sjukskriven i en vecka från mitt arbete som lågstadielärare och var tvungen att linda benen i två veckor. Jag minns inte att det gjorde ont, bara att det sprängde lite i benen efter ingreppet. Men jag har hög smärttröskel och kan stå emot smärta bra.

– Operationen på båda benen blev lyckad och som minne har jag två små ärr på mina vader.

 

Efter cirka 20 år började Ann-Sofie tyvärr få problem med åderbråck igen. Blodet hade letat sig nya vägar och nu var det nya kärl som var förstorade och smärtade.

Vid en flygresa till Thailand svullnade hennes ben upp rejält. Stödstrumporna, som läkaren hade ordinerat, räckte inte till. Inte heller hjälpte det att lägga upp benen när hon tittade på teve.

Ann-Sofie stod ut med smärtan i flera år, men i fjol fick hon nog.

– Som nybliven pensionär har jag ju äntligen tid att träna regelbundet, berättar hon. Jag mår ju så bra av det! Men smärtan i benen blev värre när jag rörde på mig. Och jag som älskar att cykla, gå med stavar och att träna spinning!

– Ibland pulserade det i benen på ett obehagligt sätt, det kändes nästan som att blodkärlen skulle spricka! Då låg jag med benen i högläge för att försöka mildra smärtan.

 

Ann-Sofies man har en privat sjukförsäkring via sitt jobb. Eftersom Ann-Sofie är medförsäkrad kontaktade hon försäkringsbolaget, som tipsade om Kärlkliniken i Göteborg där man är specialiserad på åderbråck.

– Vilken tur att vi har försäkringen! Fast operationen hade fått kosta vad den kosta ville, för till slut gjorde åderbråcken alldeles för ont.

 

Testade ny metod

Ann-Sofie besökte kliniken som undersökte hennes ben noggrant och bokade in henne för operation. I november behandlades Ann-Sofies vänstra ben, som var värst utsatt. Läkaren valde en relativt ny behandling då het ånga sprutas in i kärlet.

– Kirurgen skar inte den här gången utan förstörde kärlet med hjälp av ångan. På så vis skrumpnade kärlet, som till slut försvann av sig själv.

– Jag fick en avslappnande tablett före behandlingen och ingreppet gjordes under lokalbedövning. Allt gick snabbt och jag kände aldrig någon smärta. Vilken skillnad mot förra gången!

– Men jag var tvungen att ha stödstrumpor efteråt och fick inte motionera den första tiden.

För en månad sedan var det dags för en ny operation. Då var det Ann-Sofies högra ben som stod på tur.

– Läkaren valde nu en annan alldeles ny metod, där han förstörde åderbråckskärlet genom att limma ihop det med en liten kateter. Det gjordes utan lokalbedövning och jag kände ingen smärta.

– Ingreppet var ännu enklare och gick på mindre än en halvtimme. Direkt efteråt var det bara att ta på sig byxorna – jag hade till och med kunnat köra hem själv. Jag kunde leva precis som vanligt.

– Jag fick till och med träna med detsamma! Inga stödstrumpor behövdes utan bara ett litet plåster på vaden, där läkaren hade gått in med katetern.

– Det var underbart att bli av med åderbråcken på ett så enkelt och smidigt sätt. Tydligen används samma slags lim då blodkärl brister i hjärnan. Vilken fantastisk uppfinning!

Idag har det gått en månad sedan operationen och Ann-Sofie ser inga tecken på åderbråck på sitt högra ben.

 

På det vänstra benet, som behandlades med ånga i fjol, finns det heller inga ådror som buktar ut men däremot ett par små blåmärken från operationen.

– Det bryr jag mig inte om, nu kan jag ju leva ett aktivt liv och träna, säger Ann-Sofie tacksamt. Jag har alltid mycket på gång och rör mig numera utan problem.

– Min man och jag är ofta ute i naturen och jag sköter om min mamma som är dement. Dessutom älskar jag att ta hand om mina barnbarn Tea och Vilma – de är det roligaste som finns i livet!

– Det är en stor lättnad att slippa smärtan!

 

Ann-Sofies åderbråck försvann på en halvtimme!
-Jag är så tacksam att utvecklingen gått framåt, säger Ann-Sofie som gjorde sin första åderbråcksoperation för trettio år sedan.

 

Professor Bo Risberg:
Den nya metoden är fantastisk! 

 

Ann-Sofies åderbråck försvann på en halvtimme!

Professor Bo Risberg arbetar som kärlkirurg på den privata mottagningen Kärlkliniken i Göteborg. Han har jobbat inom området i över 40 år och har forskat samt skrivit böcker inom fältet.

 

Vad är åderbråck?

– Det är en utbuktning av de ytliga venerna (blodkärlen) i benen. 30-60 procent av alla vuxna har någon form av åderbråck, som till viss del är en ärftlig sjukdom.

 

Vilka är symtomen på åderbråck?

– Blodfyllda knutor, utbuktningar på benen. Det kan smärta och krypa i benen och en ökad blodmängd kan få dem att kännas tunga och stumma.

Går förloppet långt kan det leda till svullnad, kliande eksem, missfärgningar och bensår. Förloppet kan dock variera och många har diffusa symtom.

 

När bör jag besöka doktorn?

– Gå till doktorn om du har besvär av dina åderbråck. Behandlingen är enklare nuförtiden och om du väntar har åderbråck en tendens att bli större och besvärligare att behandla.

 

Hur ställer du en diagnos?

– Jag tittar på benen och letar efter knutor. Sedan gör jag en ultraljudsundersökning av åderbråcksvenerna (huvudvenerna) och letar bland annat efter tecken på om de kan sluta tätt i sina klaffar (backventiler). Annars faller blod tillbaka ner i benet. Det tror vi är huvudorsaken till att man får åderbråcksknutor. För behandlingens skull är det viktigt att veta exakt var problemet sitter. 

 

Vad finns det för behandling?

– Det finns flera metoder som går ut på att förstöra åderbråcksvenen, så att det inte kommer något blod i den. Vid årsskiftet drog vi igång med den allra nyaste behandlingen — limning av åderbråck. Via en kateter (tunn slang) och med hjälp av ultraljud går vi in i åderbråcksvenen och sprutar in lim så att den stängs. Sedan lämnar vi kvar den ihoplimmade venen som skrumpnar och försvinner av sig själv inom sex månader.

 

Vilken är fördelen med att limma åderbråck?

– Tidigare drog vi alltid ut blodkärlet, så kallad stripping, vilket ofta skadade vävnaden med blödning i huden som följd. Patienten behövde vara sjukskriven i 1-2 veckor efteråt. Vi har sedan många år slutat att göra detta på vår klinik, men det utförs fortfarande på många sjukhus.

– Vid limning är ingreppet smärtfritt och det behövs ingen bedövning eller sjukskrivning. Behandlingen tar 15-30 minuter och du kan ställa dig upp direkt efteråt och åka tillbaka jobbet, om du så önskar.

– Limning är en fantastisk och säker behandling, som är lika effektiv som de andra metoderna. Limmet har använts i sjukvården i 40 år, till exempel vid kärlmissbildningar och bristningar av blodkärl i bland annat hjärnan.

Den enda nackdelen är att limmet är dyrt, det finns bara en tillverkare än så länge. Det betyder att det kan bli dyrt för patienten; behandlingen kostar cirka 28 000-34 000 kronor per ben hos oss. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Scroll to Top