Ät mer vegetariskt – bli piggare och friskare!

Älskar du grönsaker men utan att vilja bli vegetarian? Då är veggivore något för dig. Kocken och matskribenten Cecilia Vikbladh har skrivit en bok om sin sunda livsstil med mycket grönsaker och lite kött.

5 smakförhöjare för grönsaksälskare

 1.Misopasta. Miso är fermenterad soja som ger en mustig smak till soppor och grytor.

2.Oliver och soltorkade tomater. Klassiker som sätter smak på allt från sallader till grytor, biffar eller soppor. Använd dem gärna tillsammans.

3.Parmesanost. Några skivor väl lagrad parmesan lyfter din grönsaksrätt till nya höjder.

4.Svamp. Torka svamp, blanda med salt och använd som krydda. Mustigt och gott!

5.Balsamvinäger. Ger syra i maträtten vilket gör den mer intressant och ger det där extra stinget.

3 anledningar att älska grönt!

1. Du blir piggare och friskare. Med mindre kött och annan tung mat som är krävande för kroppen att bryta ner, får den energi över till immunförsvar, matsmältning och att bara vara. Du kommer att känna dig piggare och friskare.

2. Det är ekonomiskt. Kött är dyrt. Om du väljer att basera din kost på grönsaker har du råd att satsa på riktigt bra kött de gånger du äter det.

3. Du stärker ditt skelett. Att äta mycket kött, mjöl- och mjölkprodukter rubbar din kropps ph-värde och gör den sur. Då fungerar dina organ och ditt immunförsvar sämre. För att återställa ph-balansen kommer din kropp till slut att börja ta mineraler från ditt skelett för att göra kroppen mer basisk igen. Det kan leda till benskörhet.

Källa: smartamaten.se och Veggivore.

Ät mer vegetariskt – bli piggare och friskare!– Är du vegetarian?

– Nej.

– Men varför äter du vegetariskt då?

Ja… varför äta vegetariskt om man inte är vegetarian? För kocken och kokboksförfattarinnan Cecilia Vikbladh har det alltid varit ett självklart val.

– Jag har jobbat som modell och alltid behövt vara medveten om vad som är sund mat. Grönsaker är bra, så enkelt är det. Dessutom är det väldigt gott, säger hon.

Cecilia menar att en vegetarisk livsstil är bra både för kroppen och för miljön. Att vi alla behöver ta vårt ansvar och äta på ett sätt som är hållbart och ekologiskt. Men hon påpekar också att man för den sakens skull inte behöver bli vegetarian.

– Jag äter gärna kött ibland men då väljer jag ekologiskt och rent kött – inga halvfabrikat.

I många år har hon beskrivit sin livsstil med invecklade förklaringar som: “Jag äter gärna vegetariskt, lite fisk och ibland ekologiskt kött.” När hon trillade över begreppet “Veggivore” i tidningen New York Times kände hon med en gång att hon hittat “sitt” ord. Cecilia är en fullfjädrad veggivore – en person med passion för riktigt god mat och som älskar grönsaker, men som inte väljer bort kött helt.

– Många tror att vegetarisk mat bara består av sallader eller curry och linser. Så är det verkligen inte. Du kan äta vegetarisk à la carte som slår det mesta. Vi svenskar måste bara lära oss att laga grönsakerna rätt.

När Cecilia väl äter kött, väljer hon med omsorg.

– Jag är inte fanatisk när det gäller grönsakerna, även om jag föredrar de ekologiska. Men kött ska alltid vara ekologiskt. Det kött som tas fram i djurfabriker kommer från djur som varken gått på eller ätit gräs. Det är uppenbart att de inte mår bra. Vi måste börja ta ansvar för hur vi konsumerar. Dessutom har kött från gräsätande djur en bättre fettsammansättning med mer nyttiga omega 3-fetter.

 

Pigg med grönsaker

Någon som delar Cecilias kärlek till grönsaker är kostrådgivaren Åsa Jakobsson som driver företaget SmartaMaten.

– Grönsaker innehåller vitaminer, mineraler, antioxidanter och fibrer som vår kropp behöver för att må bra. Dessutom är de förpackade på ett sätt som gör det lätt för din kropp att tillgodogöra sig näringen.

– Jag äter gärna fisk och visst är det okej att njuta av en fin ekologisk köttbit då och då. Men att äta kött i större mängder är tungt för kroppen att bryta ner och kan påverka allt från immunförsvar till hy och matsmältning.

– Grönsaksbaserad kost gör dig piggare, friskare, ger ett dämpat sug och en stabil vikt. Dessutom är det gott! 

 

Goda och enkla vegetariska recept!
Varför inte satsa på en helt vegetarisk dag? Eller prova en lunch eller middag? Här är några goda recept att inspireras av

Recepten är hämtade ur boken: Veggivore av Cecilia Vikbladh

 

Frukost

Risifrutti goes healthy (14)

Lunch

Pumpa med spenat och ris (45)

Middag

Ugnsbakad rotselleri med hemkärnat örtsmör (51)

Dessert

Äkta fransk chokladmousse med apelsinsmak (132)

 

Ät mer vegetariskt – bli piggare och friskare!Risifrutti goes healthy

 

Kornfrutti med fårmjölksyoghurt. Krämig, smakrik och knaprig, en fantastisk frukost eller ett perfekt mellanmål. Huvudsatsen håller ca 5 dagar i kylen. Du kan naturligtvis koka mindre mängd, men det här är ett praktiskt sätt att alltid ha ett bra mellanmål till hands. Smaksätt gärna korngröten med en kanelstång. Fårmjölksyoghurt smakar ljuvligt, men du kan naturligtvis även använda yoghurt från ko. Mandlar och russin täckta med vätska håller en vecka i kylen. Om mandlarna får ligga i blöt blir de mer enzymrika, vilket främjar matsmältningen. Russinvattnet kan, när russinen har tagit slut, användas som antioxidantrikt sötningsmedel.

16 portioner

 

8 dl helt korngryn

2½ l vatten

1 dl färspressad citronjuice

1 vaniljstång

4 dl mörka russin

4 dl mandlar

 

Till servering (4 portioner):

½ l fårmjölksyoghurt

 

 

Låt grynen ligga i blöt i vatten och citronjuice över natten. Dela vaniljstången på längden och skrapa ur fröna. Koka upp och låt grynen sjuda på låg värme, med vaniljstången och fröna, i ca 15 minuter eller tills vätskan har absorberats. Ta bort vaniljstången. Låt grynen svalna och förvara övertäckt i kylen.

Lägg russin och mandel i separata glasburkar. Häll på vatten, det ska stå en bit upp över russinen och nötterna. Förvara i kylen.

För 4 portioner: Blanda 2–3 dl kokt, kall korngröt, ½ l yoghurt och 2–3 msk blötlagda russin och mandlar, gärna hackade. Toppa gärna med frukt eller bär eller ringla över lite flytande honung eller dadelsirap.

 

Ät mer vegetariskt – bli piggare och friskare!Pumpa med spenat och ris

 

En smakrik rätt med influenser från det asiatiska köket. Den bräserade pumpan funkar fantastiskt som ensamrätt och smakar allra bäst tillsammans med jasminris. Men den är även god som tillbehör till andra grönsaker, kött eller fisk.

4 portioner

 

4 portioner jasminris eller

annat ris

500 g pumpa

2 msk oliv- eller rapsolja

1 dl japansk soja

1 msk ljust muscovadosocker

1 msk finhackad ingefära

1 vitlöksklyfta

400 g babyspenat

1–2 msk sesamfrön

 

Koka riset enligt anvisningarna på förpackningen. Skala pumpan och skär den i mindre bitar. Hetta upp oljan i en stekpanna. Stek pumpan tills den börjar få lite färg. Sänk värmen och häll på soja och socker. Lägg på ett lock och låt sjuda tills pumpan är al dente eller nästan helt mjuk. Skala och finhacka ingefära och vitlök, blanda ner det i pannan. Tillsätt spenaten och låt den bli mjuk. Servera pumparöran ovanpå riset och strö till sist över sesamfrön. Rosta gärna fröna för en nötigare smak.

 

 Ät mer vegetariskt – bli piggare och friskare!Ugnsbakad rotselleri med hemkärnat örtsmör

 

Rotselleri är visserligen en ful knöl, men den döljer en härlig palett av smaker och kan njutas både rå och tillagad. När du ugnsbakar rotselleri går det naturligtvis snabbare om knölarna inte är alltför stora. Smakmässigt spelar det ingen roll, det tar bara olika lång tid. Gör som jag och smaksätt smöret med salt, citronskal, örter och ätbara blommor. Eller välj en helt annan smak, kanske vitlök, gräslök eller basilika? Skär ett djupt kryss i knölen och peta ner smöret.

 

4 PORTIONER

 

4 små rotselleri

ca 5 dl grovt salt

 

Citronsmör:

5 dl vispgrädde (ger ca 100 g

färdigt smör)

½ dl filmjölk

½–1 tsk flingsalt

smaksättning: t ex 2 tsk finrivet

citronskal, finhackad timjan,

lavendel, ringblommor och

rosor

Sätt ugnen på 200 grader. Borsta bort smuts och tvätta rotfrukterna rena. Skär av blasten. Häll saltet i en ugnsfast form. Ställ rotsellerin i saltet med snittytan nedåt. 

 

Baka i 1–3 timmar beroende på storlek. Känn efter med en sticka eller gaffel om sellerin är färdigbakad. Den ska kännas mjuk som en färdig bakpotatis.

Vispa grädde och fil hårt tills det bildas små smörkulor och kärnmjölken fälls ut. Smöret ser nu ut som keso och ligger i en grumlig vätska. Låt smöret rinna av i en sil. (Använd gärna kärnmjölken som degspad vid brödbak.) Krama ur den sista vätskan med hjälp av en silduk eller ren handduk. Smaksätt efter egen smak och förvara smöret i kylen i upp till 5 dagar.

 

Ät mer vegetariskt – bli piggare och friskare!Äkta fransk chokladmousse med apelsinsmak

 

En krämig mousse med intensiv chokladsmak som är enkel och snabb att laga med ett fåtal ingredienser. Dessutom går den att förbereda i god tid. Här behövs inga bär- eller fruktdekorationer, men en liten klick vispad grädde rundar fint av den härligt smakintensiva desserten.

 

6 portioner

 

200 g mörk choklad, 70 % kakao

2 msk vatten

2 apelsiner

6 ägg

1 dl strösocker

1 msk apelsinlikör, t ex

Grand Marnier

en nypa flingsalt

 

Till servering:

kall vispad grädde

 

 

Bryt eller hacka chokladen i små bitar. Lägg den i en skål med 2 msk

vatten. Ställ skålen i ett vattenbad och låt chokladen smälta på svag värme. Rör inte om i chokladen förrän den har smält. Tvätta och torka apelsinerna. Riv skalet mycket fint. Separera gulor och vitor. Ta kastrullen från värmen och rör ner äggulorna en och en. Rör ner socker och apelsinriv i chokladen. Tillsätt likör. Blanda ner en nypa salt i äggvitorna och vispa dem till ett hårt skum. Vänd försiktigt ner vitorna i chokladsmeten, gärna med en slickepott för att behålla så mycket luft som möjligt. Häll smeten i portionsskålar. Låt stå kallt i minst 3 timmar. Servera med kall löst vispad grädde.

 

 

Scroll to Top