Ät dig frisk! Stärk ditt immunförsvar!

Näsan rinner och hostan river – immunförsvarets tuffaste period på året är här. Men du kan stärka din kropps motståndskraft med hjälp av kosten. Nutritionisten Thea Portefaix delar med sig av sina bästa knep!

Ät dig frisk! Stärk ditt immunförsvar!En förkylning kommer ofta smygande. Plötsligt börjar man känna sig frusen och tung i huvudet och sedan kommer halsont och snuva… Inte nu igen, tänker de flesta och kryper ner i soffan. Och visst, soffan är bra när det gäller att kurera förkylningar, men det finns fler sätt att stärka kroppen på.

– När vi är förkylda ska vi vara extra noga med vad vi stoppar i oss, säger nutritionisten Thea Portefaix som alltid rekommenderar sina kunder att satsa på frukt och grönt och undvika tung mat när de behöver stärka immunförsvaret.

– Ditt immunförsvar är som en mur som skyddar kroppen från virus och bakterier. För att muren ska hålla behöver den konstant service och nya byggstenar som reparerar de skador som bakterierna lyckas skapa. Byggstenarna består av den mat du äter, så se till att de är av bra kvalitet.

 

Nutritionistens bästa knep!

1. Starta dagen med frukt

Ät fruktsallad till frukost och låt kroppen få frukt som huvudsaklig näring fram till klockan tolv. Frukt ger kroppen antioxidanter, vitaminer och mineraler som bygger upp immunförsvaret. Dessutom är frukt lätt för kroppen att bryta ner, vilket gör att kroppen slipper lägga energi på att smälta tung mat och istället kan fokusera på att mota bort virus och andra inkräktare. Satsa på frukter i olika färger för att få olika antioxidanter, då blir ditt skydd starkast.

 

2. Ät ofta men lite

Istället för att lägga fokus på frukost, lunch och middag – ät flera små måltider. Ät exempelvis två små frukostar istället för en brakfrukost. Mindre måltider gör att kroppen slipper ta hand om massor av mat på en gång. Det frigör energi som den istället kan lägga på immunförsvaret. Bra och mättande mellanmål under resten av din dag kan bestå av ägg, morötter eller en näve naturella nötter.

 

Ät dig frisk! Stärk ditt immunförsvar!

 

3. Ät färska grönsaker

Råa grönsaker är inte bara proppfulla med vitaminer och mineraler som till stor del förstörs vid upphettning – de innehåller även enzymer som hjälper kroppen att bryta ner maten vi äter. När du äter rått kommer du med andra ord att ladda din kropp med näring, samtidigt som du ger den de bästa möjliga förutsättningarna att ta hand om maten.

 

4. Stek varsamt

Olivolja är supernyttigt och stärkande för kroppen – när den är kall. Hettar du upp oljan för mycket kommer fettmolekylerna att förstöras vilket skapar transfetter, akrylamid och andra gifter som din kropp inte vill ha, i synnerhet inte när immunförsvaret ska stärkas. Med gifter i kroppen kommer kroppen att prioritera att ta hand om giftet innan den lägger energi på att bygga försvar mot andra eventuella ”inkräktare”. Stek istället i kokosolja som är det fett som klarar upphettning allra bäst eller stek i olja men på låg värme så att du inte skapar en bränd yta på din mat. Samma sak gäller när du ugnsbakar – inga brända ytor och en ugnstemperatur på max 180 grader.

 

5. Bli kokos-klok

Kokosoljan är inte bara bra att steka i. Stärk ditt immunförsvar genom att ringla ekologisk, kallpressad kokosolja över exempelvis din fruktsallad. Kokosoljans fett är lätt för kroppen att ta upp som energi. Och inte nog med det, när kokosoljan bryts ner bildas monolaurin som är antibakteriellt och toppen för ditt immunförsvar.

 

6. Dra ner på kaffet

Kaffe är en ständigt omtvistad dryck och visst har det sina fördelar med mycket antioxidanter och en uppiggande effekt. Men för immunförsvarets del är den svarta drycken inget vidare. När kaffebönorna rostas bildas mängder av akrylamid som fungerar som ett gift i kroppen. Ett gift som kroppen lägger all fokus på för att få bort illa kvickt. Det lämnar öppna portar för virus och bakterier att marschera rakt in och skapa otrevligheter som rinnande näsa, kliande ögon, hosta och feber.

 

7. Bli basisk

Din kropp strävar efter att hålla ett pH-värde på 7–7,5. Kroppen är då neutral eller lätt basisk och matsmältning och immunförsvar har bästa möjliga förutsättningar att göra ett bra jobb. Typisk västerländsk kost som mjölk, kött och bröd kan vara försurande. En sur kropp försämrar ditt immunförsvar och om du regelbundet äter mat som skapar en sur miljö kommer kroppen till slut att lösa problemet genom att stjäla basbildande mineraler från skelettet för att återställa pH-balansen. Det gör att du kan få brist på kalcium och magnesium – mineraler som både ditt skelett och ditt immunförsvar behöver.

Ät basbildande råvaror som gröna bladgrönsaker, frukt, citron, avokado, rödbetor och paprika. Undvik försurande mat som kött, vinäger (äppelcidervinäger går bra), läsk, mjölk, kaffe och artificiella sötningsmedel. På så sätt hjälper du din kropp till en bra pH-balans.

 

8. Glöm inte D-vitamin

Vitamin D har i forskning visat sig ha stor betydelse för vårt immunförsvar. Vi bildar D-vitamin i huden när vi vistas i solen. Vintertid i ett mörkt land som Sverige har vi dock svårt att bilda tillräcklig mängd. Se därför till att äta en D-vitaminrik kost, med fet fisk och ägg. Även tillskott är att rekommendera under de mörka månaderna.

Scroll to Top