Tio tips som håller förkylningen borta!

Vintertid brukar betyda förkylningstid, men det behöver inte vara så. Här är doktorns tio bästa tips för en friskare vinter!

Tio tips som håller förkylningen borta!

Håll förkylningen borta med frisk luft, fysisk aktivitet och mindre stress!

 

Snuva, hosta och halsont… Så var vi där igen – förkylningarna byter av varandra och vi vill helst av allt bara kura ihop oss inomhus och gå ut igen lagom till våren. Men vi borde faktiskt tänka tvärtom! Det menar Stefan Branth, överläkare på medicinkliniken vid Akademiska sjukhuset i Uppsala.

– Anledningen till att vi blir mer sjuka på vintern är inte att vi är ute i kylan, utan tvärtom att vi är inne i värmen, säger han.

– Bakterierna trivs i värmen och om vi inte vädrar går de runt från person till person.

 

Här är Stefan Branths 10 bästa tips för en friskare vinter:

 

1. Förbered dig

Att vara vältränad är en stor fördel i förkylningstider. En stark kropp är lika med ett starkt immunförsvar. Men ta det lite lugnt när du är som värst utsatt för virus och bakterier, hård träning kan nämligen tillfälligt försvaga immunförsvaret. Optimalt är hårdare träning innan “riskperioder” för att bygga upp kroppen och regelbunden men lugnare träning när förkylningarna härjar som värst.

 

2. Stressa ner

Stress är friskhetens värsta fiende, så sök lugn och ro i din vardag. Till en början kan immunförsvaret klara stresspåslaget men efter någon vecka är det istället helt nedbrutet och då blir du sjuk.

 

3. Sov

Det är under sömnen som kroppen och immunförsvaret bygger upp sig igen. Sträva efter minst 7–8 timmars sömn per natt.

 

4. Tvätta händernaTio tips som håller förkylningen borta!

Bakterierna förflyttas via våra händer och det vi tar på. Se därför till att tvätta händerna med tvål och vatten ofta och använd ibland handsprit. Undvik att pilla med fingrarna runt munnen och näsan, där får bakterierna snabbt fäste.

 

5. Ät bra mat

D-vitaminbrist försämrar immunförsvaret och kan göra att vi i solfattiga länder lättare drabbas av förkylningar (huden bildar D-vitamin när den kommer i kontakt med sol). Ät D-vitaminrik kost som fet fisk, mejeriprodukter och ägg. Ät även mycket frukt och grönt.

 

6. Testa tillskott

Probiotika kan förbättra bakteriefloran i tarmen vilket har visat sig stärka ditt immunförsvar och ge färre förkylningar. Även 10–15 mg zink per dag kan lindra symptomen och förkorta sjukdomsperioden.

 

7. Hitta rätt hälsokost.

Esberitox innehåller fyra olika örter som tillsammans visat sig både förebygga och korta ner förkylningen med en till tre dagar.

 

8. Våga vitlökTio tips som håller förkylningen borta!

Rå vitlök stimulerar immunförsvaret och har även en lokalt bakteriedödande effekt i mun och hals. Hacka en klyfta och lägg på en smörgås.

 

9. Spraya med måtta

Använd bara nässpray under de dagar du verkligen är förkyld, max en vecka. Överdosera inte. För mycket nässpray kan lätt göra dig beroende.

 

10. Låt febern göra sitt

Feber är kroppens försvar mot bakterier och det bästa är att låta den härja fritt och ta hand om sjukdomen åt dig. Är du svag eller blir så dålig att du exempelvis inte får i dig vätska bör du givetvis behandla med febernedsättande medicin.

 

Nystart: bli smalare, sundare och lyckligare!
Scroll to Top