Du behöver
- 100 g florsocker
- 1 pkt tinade smördegsplattor 6 plattor
Vaniljkräm
1 st vaniljstång
2 st äggulor
2 msk socker
2 msk maizena
2.5 dl mjölk
1 dl vispgrädde
Glasyr
200 g florsocker
2 msk hett vatten
100 g mörk choklad
Ugn: 180°
Gör så här
Strö ut rikligt med florsocker på en skärbräda. Skär varje degplatta i 3 bitar. Vänd runt bitarna i florsockret så att plattorna täcks. Lägg bitarna på en plåt med bakplåtspapper.
Baka smördegen i mitten av ugnen i 5–6 minuter, tills degen har fluffat upp sig. Lägg en ugnsplåt ovanpå plattorna och baka i ytterligare 15 minuter.
Ta ut bitarna ur ugnen. Lyft bort den översta plåten tillsammans med bakplåtspappret. Låt smördegsbitarna svalna på galler.
Vaniljkräm: Dela vaniljstängerna på längden och skrapa ur fröna. Vispa äggulorna med vaniljfrön, socker och maizena.
Koka upp mjölken med vaniljstången. Ta bort stången när mjölken kokat upp. Häll den heta mjölken över äggmassan och vispa ihop.
Häll tillbaka allt i kastrullen. Låt precis koka upp under omrörning. Dra kastrullen från värmen när krämen tjocknar. Kyl ner krämen och rör då och då. Vispa krämen när den är helt kall.
Vispa grädden luftig och blanda med den kalla vaniljkrämen. Bred ut ett riktigt tjockt lager kräm på hälften av bottnarna.
Glasyr: Blanda florsocker med det heta vattnet till en tjock glasyr. Smält chokladen över vattenbad.
Toppa de resterande bottnarna med glasyren.
Häll den smälta chokladen i en spritspåse. Gör chokladränder på bredden i glasyren och dra en gaffel genom chokladränderna på längden så att ett fint mönster bildas.
Lägg de dekorerade bottnarna ovanpå vaniljkrämen.