Napoleonbakelser med chokladglasyr

Napoleonbakelsen är toppad med glasyr och choklad istället för vinbärsgelé. Det blir en riktig finfika!

Du behöver

  • 100 g florsocker
  • 1 pkt tinade smördegsplattor 6 plattor

Vaniljkräm

1 st vaniljstång
2 st äggulor
2 msk socker
2 msk maizena
2.5 dl mjölk
1 dl vispgrädde

Glasyr

200 g florsocker
2 msk hett vatten
100 g mörk choklad

Ugn: 180°

Gör så här

1

Strö ut rikligt med florsocker på en skärbräda. Skär varje degplatta i 3 bitar. Vänd runt bitarna i florsockret så att plattorna täcks. Lägg bitarna på en plåt med bakplåtspapper.

2

Baka smördegen i mitten av ugnen i 5–6 minuter, tills degen har fluffat upp sig. Lägg en ugnsplåt ovanpå plattorna och baka i ytterligare 15 minuter.

3

Ta ut bitarna ur ugnen. Lyft bort den översta plåten tillsammans med bakplåtspappret. Låt smördegsbitarna svalna på galler.

4

Vaniljkräm: Dela vaniljstängerna på längden och skrapa ur fröna. Vispa äggulorna med vaniljfrön, socker och maizena.

5

Koka upp mjölken med vaniljstången. Ta bort stången när mjölken kokat upp. Häll den heta mjölken över äggmassan och vispa ihop.

6

Häll tillbaka allt i kastrullen. Låt precis koka upp under omrörning. Dra kastrullen från värmen när krämen tjocknar. Kyl ner krämen och rör då och då. Vispa krämen när den är helt kall.

7

Vispa grädden luftig och blanda med den kalla vaniljkrämen. Bred ut ett riktigt tjockt lager kräm på hälften av bottnarna.

8

Glasyr: Blanda florsocker med det heta vattnet till en tjock glasyr. Smält chokladen över vattenbad.

9

Toppa de resterande bottnarna med glasyren.

10

Häll den smälta chokladen i en spritspåse. Gör chokladränder på bredden i glasyren och dra en gaffel genom chokladränderna på längden så att ett fint mönster bildas.

11

Lägg de dekorerade bottnarna ovanpå vaniljkrämen.

Scroll to Top