Key lime pie med marängtäcke

Frisk limefyllning och ett tjockt täcke av söt maräng ? kan det bli annat än en läcker avslutning på påskens buffé? Tänk på att pressa saft från limefrukten och köp inte färdig på flaska eftersom den ofta har en sorts parfymerad och oäkta smak. För den som önskar, smakar en klick vispad grädde bra till…

Du behöver

Botten:

150 g smör
3 dl vetemjöl
3 msk strösocker
1 st ägg

Fyllning:

1 st mjölk ca 400 g
6 st äggulor
1.5 dl pressad limesaft
2 msk limeskal rivet

Marängtäcke:

3 st äggvitor
0.75 dl strösocker

Ugn: 175°/150°

8 bitar

Gör så här

1
Botten: Arbeta snabbt ihop kallt smör, mjöl och socker till en smulig massa, helst i matberedaren. Tillsätt ägget och arbeta ihop till en deg. Täck med plastfolie och låt vila i kylen, ca 1 timme. Tryck ut degen i en form med löstagbar kant, 26 cm i diameter. Låt vila i kylen i ytterligare minst 1 timme. Grädda mitt i ugnen på 175º, 10–15 min.

2
Fyllning: Blanda kondenserad mjölk, äggulor och limesaft i en rostfri bunke. Rör med träslev över vattenbad tills krämen tjocknar, 12–15 minuter. Vänd ner limeskalet. Häll krämen i pajskalet. Låt kallna och stelna i kylen, gärna över natten.

3
Marängtäcke: Sätt ugnen på 150º. Vispa vitorna till hårt skum. Tillsätt sockret och vispa smeten blank och seg. Bred marängen över pajen. Grädda ganska högt upp i ugnen tills den fått en aning färg, 10–15 minuter.

4
Förvara pajen i kylen. Skär inte i pajen förrän efter ett par timmar, den behöver tid att “stadga” sig.

Scroll to Top