• Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

    Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

  • Fantasifulla Ewa vann Bull-SM 2018!

    Årets vinnare är en hängiven bullbakare och en trogen prenumerant på Hemmets Journal. Ugnen går varm hemma hos Ewa Backman i Julita - minst 40 bullar i veckan blir det!

    Fantasifulla Ewa vann Bull-SM 2018!

    En strålande glad Ewa Backman möter upp i sin härliga lägenhet som ligger i en herrgård i Julita.

    - Tänk att jag vunnit SM i bullbak, det trodde jag aldrig! utbrister hon. Jag blev så förvånad när Hemmets journal ringde. Det är jättekul fortsätter hon med ett stort leende.

    Ewa berättar att hon har bakat sedan hon var liten och stod på en pall bredvid sin mamma och tittade på när hon bakade. Och bakade gjorde Ewas mamma nästan jämt, så det blev många tidiga lektioner. När Ewa började med hemkunskap i skolan blev fröken väldigt entusiastisk över hennes bakfärdigheter.

    - Jag fick så mycket beröm av hemkunskapsfröken och började baka bullar åt lärarna. De var så förvånade över att en fjortonåring kunde baka så goda bullar, berättar hon.

    Att baka bullar är ett av Ewas stora intressen, men hon följer aldrig recept. Hon har fantasi som få och behärskar verkligen bullkonsten till fullo.

    - Jag har grundreceptet för bullar förstås och så blandar jag i det som jag känner för. Segerbullarna är helt enkelt kanelbullar med extra twist.

    De vinnande ingredienserna var vit choklad, kanel, florsocker, nötter och kardemumma.

    - Och så smör förstås, jag tar alltid i rejält med smör för då blir de så mycket godare, säger hon och skrattar.

    Tricket med att få bullarna riktigt goda är alltså mängden smör.

    - Dessutom lägger jag alltid i nötter och kardemumma direkt i degspadet, så att de blir mjuka av att få vara med i jäsprocessen. Penslar gör jag med ägg och grädde och strör på extra fint pärlsocker som stannar kvar.

    Ewas bullar blir alltid riktigt stora och jäser över sina breddar.

    - Jag har alltid mycket fyllning i dem och så snurrar jag dem, därför använder jag alltid bakpapper.
    När barnen bodde hemma bakade hon bullar varje vecka.

    - Då jobbade jag natt och det var så enkelt att sätta en deg när jag kom hem på morgonen.

    Sedan barnen blivit vuxna och flugit ur boet, bakar hon upp till fyrtio bullar varannan vecka.

    - Vi är bara två i hushållet numera och vi måste ha något gott till kaffet. Men sanningen att säga så tar jag alltid med mig lite bullar när vi går bort. De har en strykande åtgång, säger hon med ett fniss.

    Att det var dags för 2018-års Bull-SM var inget som gick Ewa förbi.

    - Jag är en trogen prenumerant på Hemmets Journal så visst vet jag när det är dags för Bull-SM, men tidigare har jag inte brytt mig om att vara med. Men i år så tänkte jag att varför inte? Så jag skickade in receptet och det blev ju riktigt lyckat, skrattar hon.

    Att baka är en av Ewas stora källor till avkoppling.

    - Dessutom är det så kul och skapande och något härligt att sätta händerna som alla uppskattar.
    Ewa har artros och kan tycka att det är besvärligt att knåda degen.

    - Därför är jag så väldigt glad och tacksam för att jag har vunnit enhushållsassistent i Bull-SM. Och jag ska inviga den med att baka matbröd för det innebär alltid en svåraste knådningen. Men så klart ska jag baka bullar med den också.

    Ewa är så tacksam för att hon bor som hon gör mitt i den omfamnande sörmländska naturen.

    - Jag är utomhus flera timmar varje dag, strövar i det leende landskapet och plockar svamp i skogarna. Naturen är en sådan lisa för själen. Egentligen trivs jag bäst hemmavid, jag broderar korsstygnstavlor, stickar och virkar. Och läser mycket i hemmets lugna vrå. Det är så rofyllt.

    Förutom att baka tycker Ewa om att laga mat och gärna Filé Mignon med goda tillbehör.

    - Vi går sällan ut och äter, mat smakar bäst om man lagat den själv.
    Och så kan det ju slinka ner en bulle till kaffet på maten, ler hon.

    Ewas vinnarbulle med vit choklad och mandel
    Dessert

    Ewas vinnarbulle med vit choklad och mandel

      Recept från HemmetsJournal.se
  • Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

    Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!