15 kända svenskar: Det här önskar jag mig om jag får mandeln i gröten

Fred på jorden, 25 miljoner kronor eller en vedklyvare? Hemmets Journal frågade några kända svenskar vad de skulle önska sig om de får mandeln i gröten på julafton.

Risgrynsgröt är ett måste på julen för många och ända sedan 1800-talet har traditionen med mandeln i gröten funnits. En vanlig folktro är att den som hittar mandeln kommer att bli gift nästkommande år. En annan uppfattning är att mandeln för med sig tur till den som hittar den, eller att man helt enkelt får önska sig något.

Här får du veta vad 15 kända svenskar skulle önska sig om de fick mandeln i gröten.

Vad skulle du önska dig om du fick mandeln i gröten?

Foto: Frida Funemyr

Agneta Sjödin, programledare och författare:

– Jag önskar ökad medvetenhet och ljusare tider för alla och hela vår planet!

Foto: TT

Hasse Andersson, artist:

– Att Ryssland omedelbart avbröt sin olagliga, orättmätiga invasion av Ukraina!

Foto: Carolina Byrmo

Marie Olsson Nylander, inredare och tv-profil:

– Då önskar jag att vi får vara och förbli friska i min familj. Men också att vi alla i familjen snart får vara lediga och åka till Sicilien tillsammans.

Foto: TT

Maria Montazami, tv-profil:

– Om jag skulle få mandeln i gröten så skulle jag önska att varenda kvinna i världen själv ska få bestämma över sin kropp och sina val, tro, kärlek, vänskap och pengar. Jag är helt chockad över hur nedtryckta kvinnor är i resten av världen. Låt kvinnor vara i fred!

Foto: TT

Anna Blomberg, komiker och skådespelare:

– Jag önskar att Ryssland lägger ned sitt krigande i Ukraina. Att alla världsledare tillsammans bestämmer sig för att göra något åt miljöförstöringen. Och att jag, Anna, vinner 25 miljoner, bara så där.

Foto: TT

Henrik Alsterdal, nyhetsuppläsare och programledare:

– Jag skulle önska att framtiden blir ljusare för alla världens barn som drabbats hårt av vuxnas galenskap. Med andra ord: En rejäl portion hopp till den nya generationen!

Foto: Per Trané

Peter Stormare, skådespelare:

– Mer gröt och en till mandel.

Foto: TT

Anders Pihlblad, programledare:

– När jag växte upp sa vi att den som fick mandeln i gröten skulle gifta sig nästkommande år. Märkligt nog var det alltid farfar, som var ogift, som fick mandeln … Jag är lyckligt gift, så på den fronten är det lugnt. Men får jag önska något annat så är det att personalen på mammas äldreboende får fina helger – de gör ett så fantastiskt arbete och är värda all uppskattning.

Foto: Frida Funemyr

Malin Olsson, programledare:

– Ja, då önskar jag mig lite andrum för mänskligheten … Det har varit lite mycket nu! Pandemi, krig, klimatkris, elkris, höjda mat- och bensinpriser … Ge oss ett andningshål så att vi alla kan hinna ikapp lite!

Foto: TT

Jan Mårtenson, diplomat och författare:

– Att Putin tar förtidspension.

Foto: Thomas Carlgren

Malin Berghagen, föreläsare och yogainstruktör:

– Om jag fick mandeln i gröten i år så skulle jag önska mig att de människor som fortfarande använder det gamla maktmissbrukssystemet inser att det är kört och ger upp. Tack vare sociala medier når nu sanningen och jämlikheten ut till människor och länder som inte haft den friheten förut. Kärleken kommer att segra. Ge upp
för fred och frihet. Ekologi och teknologi. Frihet under ansvar. Tack, mandeln!

Foto: TT

Malena Ernman, operasångare:

– Jag önskar mig empati och kärlek till sin nästa. Medmänsklighet istället för själviskhet.

Foto: TT

Claes Elfsberg, nyhetsankare:

– Fred i Ukraina.

Foto: TT

Moa Herngren, journalist och manusförfattare:

– Frihet för alla kvinnor – och män – i Iran! Det som händer där nu är fruktansvärt och det är nästan svårt att ta in att det vi tar för givet i Sverige offrar männi-skor i Iran sina liv för just nu. För egen del önskar jag mig lite mer skrivro för att kunna ägna mig åt min nya roman samt att min höftartros ska hålla sig i schack så att jag kan fortsätta springa 2023. På det materiella planet suktar jag efter en vedklyvare. Jag är för klumpig för att våga hugga ved med yxa och jag älskar att elda i brasan, så jag gör av med en jäkla massa ved.

Foto: TT

Lars Wallin, modeskapare:

– Jag skulle önska att världens alla mode-konsumenter verkligen tog sitt ansvar att investera i slow fashion, hållbart mode, och slutar köpa fast fashion med en slit-och-släng-mentalitet.

Scroll to Top