• Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Carin Ersdotter – dalkullan vars skönhet orsakade upplopp

  Hösten 1833 sprids ryktet som en löpeld i Stockholms innerstad: vid en mjölk-försäljningsvagn på Stortorget i Gamla stan arbetar en ung kvinna från Dalarna, som är så vacker att människor svimmar och har svårt att tro sina ögon. Kaos utbryter. Till slut får polisen rycka ut för att återställa ordningen.

  Carin Ersdotter – dalkullan vars skönhet orsakade upplopp
  Bilden till vänster: Carin Ersdotters skönhet skapade kaos i Stockholm på 1830-talet. Själv fick hon vid något tillfälle i panik fly in i en port för att undkomma uppmärksamheten. Bilden till höger: En tavla föreställande Vackra Carin när hon säljer mjölk i gamla stan. Till slut blev det upplopp på torget.

  Under mitten av 1800-talet var det inte ovanligt att unga män och kvinnor från trakterna kring Siljan i Dalarna begav sig till Stockholm för att söka lyckan och arbete. I hembygden var det nästan uteslutande ett förutsägbart, strävsamt och många gånger besvärligt liv som dräng eller piga på en gård som väntade, i Stockholm var möjligheterna helt annorlunda. De utvandrande dalkullorna och dalmasarna var ofta klädda i sina sockendräkter som med tiden blev ett bekant inslag i Stockholmsmiljön.

  Carin Ersdotter, som var 17 år gammal när hon i början av sommaren 1832 lämnade sin hemby Djura utanför Gagnef, fick tillsammans med flera kamrater anställning på ett stort husbygge vid Brunkebergstorg i Gamla stan. Huset byggdes i sten och Carin fungerade som mursmäcka, en slags hantlangare där hon dels blandade till murbruket men också bar fram det till murarna med hjälp av ett ok och två hinkar. Arbetet var tungt och besvärligt och oket kunde fullastat väga mer än 50 kilo. Under rasterna satt dalkullorna och stickade samtidigt som de sjöng olika skillingtryck. 

  Carin Ersdotter blev kvar som mursmäcka på Brunkebergstorg i omkring 15 månader. Hösten 1833 erbjöds hon ett nytt arbete, som mjölkpiga på Järla gård i Nacka socken en bit utanför staden. Arbetsgivare var friherren och juristen Otto Vilhelm Stael von Holstein som bodde i det hus vid Brunkebergstorg som Carin varit med om att bygga.

  En av hennes uppgifter som piga blev att varje dag sälja gårdens mjölk på Stortorget i Gamla stan. Med häst och vagn tog hon sig tidiga morgnar efter mjölkningen in till centrum och ställde sig i det hörn av torget där flera andra mjölkvagnar också höll till. Med sin ljusa leksandsdräkt, mjuka sätt och framförallt påfallande vackra yttre väckte hon snart mer och mer uppmärksamhet. Allteftersom veckorna gick började det pratas om den vackra dalkullan på Stortorget och berättelserna och vittnesmålen fick med tiden nästan mytologiska dimensioner. 

  2005 avtäcktes en bronsskulptur över Carin Ersdotter, kallad "Pilt-Carin", framför Järla gård i Nacka.

  Den 22 november 1833 publicerade Aftonbladet en lång text om vad som försiggick i Gamla stan.

  Den som hyst tvivelsmål om Stockholmska publikens skönhetssinne, har nyligen på Stortorget haft tillfälle att skingra dem. Hvarje förmiddag har, någon tid bortåt, en livlig folksamling uppfyllt den sidan af torget, varest mjölkbuden från landsbygden vanligen hålla med sina kärror. Den som på avstånd ser det förtvivlade armbågandes kring dessa anspråkslösa åkdon, faller i början i häpen förundrans öfver den oerhörda avsättning, som mjölken i en hast synes hafva fått; men, vid en närmare efterfrågan, erfar man, att folket tränges, icke för mjölkens skull, utan för att se "den vackra dalkullan".

  Vid ett tillfälle under hösten blev trycket på torget så stort att hon med sin häst och vagn tvingades fly in i en portgång där brandsprutor fick användas för att skingra folkmassan. Onekligen de tjänligaste vapen mot lågande hjärtan, som en tidning beskrev händelsen. 

  Huvudstadens snabbfotade entreprenörer reagerar snabbt på det nya fenomenet. Inom ett par veckor finns en annons i tidningen om att porträtt av Carin Ersdotter finns att köpa för 32 skilling banco och efter tumultet på Stortorget finns det snart flera olika skillingtryck om den vackra dalkullans olika öden till salu.

  Situationen blev snart omöjlig på torget vilket fick polisen att skriva en rapport där man i en tjänstemannamässigt stel formulering menade att Carin Ersdotter "stängde gatan med sin skönhet". Hon kallades upp för ett samtal men man kom snabbt fram till att hon personligen måste betraktas som oskyldig och hon återvänder till sina sysslor. Det visar sig emellertid vara omöjligt för henne att fortsätta som mjölkpiga eller ens leva ett normalt liv i Stockholm, uppmärksamheten kring hennes person har helt enkelt blivit för stor. Hon stannade ändå kvar i huvudstaden i ytterligare ett halvår, men nu i en helt annan roll. Carin Ersdotter bjöds i en aldrig sinande ström in till Stockholmssocietetens sociala evenemang där hon visades upp och tog emot små gåvor.

  I de eleganta salongerna gjorde hon succé med sin exotiska uppenbarelse och överhopades med frågor. Säkert väckte hon även en hel del avundsjuka. Hon gjorde sina små framträdanden med allt större självsäkerhet och det sades att de som ville hyra in henne i denna egenskap fick vara ute i god tid: De som vill förskaffa sitt sällskap njutningen av hennes anblick, måste stundom prenumerera på henne några dagar förut.

  Det skrevs skillingtryck till den vackra dalkullans ära.

  Vad Carin Ersdotter själv känner och vill vet vi inte mycket om och det faktum att hon stannar kvar i Stockholm och låter sig visas upp behöver inte betyda mer än att det var ett enkelt sätt att tjäna pengar, säkert bra mycket mer än vad hon tidigare gjort. Att ta bakvägen in till Stockholms societet var säkert också lockande och hon får träffa en lång rad berömda personer, bland annat Fredrika Bremer som i slutet av april 1834 målar det kanske mest rättvisande porträttet av henne. Dagarna före sin hemresa till Dalarna i maj 1834 får hon till och med audiens hos kungen. Karl XIV Johan och kronprinsparet Oskar och Josefina träffar henne en kort stund på slottet och får tillfälle att lära känna den kvinna som under året väckt så stor uppståndelse. 

  Den 6 maj steg Carin Ersdotter till slut på ångfartyget Yngwe Frej med destination Västerås. Ner till båten eskorterades hon av en uppburen riksdagsman och en stor mängd människor hade samlats på kajen där hon från från fördäcket vinkade farväl. Vid ankomsten till Västerås var uppståndelsen nästan lika stor som i Stockholm och enligt tidningsuppgifter var halva staden på fötter för att beskåda den nordiska skönheten. Med sig i packningen hade hon jämte alla gåvor även tre brev. Två av dem är rekommendationsbrev skrivna av hennes båda arbetsgivare medan det tredje är underskrivet av ett stort antal prominenta medborgare, bland annat landshövdingen och kyrkoherden i Adolf Fredriks församling, som alla intygar hennes flit, ärbarhet och anständiga vandel under sin tid i Stockholm. Kanske anade hon att uppmärksamheten i huvudstaden inte bara skulle vara positiv för henne hemma i Dalarna.

  Efter Västerås väntade sexton mils fotvandring innan hon kom hem till Djura. Det visade sig snart att hon möttes med en hel del misstänksamhet och avundsjuka från andra kvinnor, något hon beklagade sig över i ett brev till friherrinnan Marguerite af Nordin som hon lärt känna i Stockholm. Hon slog upp förlovningen med sin fästman som väntat på henne men gifte sig snart med drängen Daniel Andersson från en grannby. Enligt kyrkböckerna fick de sex barn men för övrigt finns inte mycket bevarat om Carins fortsatta liv. Hon hade ett tag sporadisk brevkontakt med några av sin nyfunna vänner från Stockholm och antydde då att hon tvingats avyttra en del av gåvorna, säkert för att dryga ut familjens ekonomi. Snart försvinner Carin Ersdotter ut ur den skrivna historien och lever sitt strävsamma liv långt bort från strålkastarljuset.

  På nyårsafton 1884 dör hennes make Daniel i sviterna av en lunginflammation. Dagen efter går hon själv bort, "i bröstsjukdom". Hon är då 70 år gammal. 

 • Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!