Emma, 28, visste inte att hon var gravid: “Det var det bästa som kunde hända”

Emmas mage svullnade en del men eftersom hon hade regelbunden mens och gjorde tre negativa graviditetstest, trodde hon inte att hon var med barn. När hon fick ont och sökte vård kom beskedet: Du är gravid i vecka 39!

Man kan lugnt påstå att livet tog en snabb vändning för Emma Gustavsson och Robin Eriksson ett par dagar före julafton förra året.

Innan dess var de egentligen inte ett par – utan mer väldigt nära vänner.

– Vi umgicks väldigt ofta och jag sov över hos Robin ett par nätter varje vecka. Annars bodde jag hemma hos min syster, berättar Emma.

Emmas mage hade börjat svullna upp på kvällarna och de funderade över om det kunde bero på glutenintolerans eller något liknande.

– Därför ändrade jag om lite i min kost, slutade bland annat att äta vitt bröd. Men det blev inte bättre och efter ett par veckor fick jag även smärtor i magen, speciellt på nätterna. Att jag skulle vara gravid fanns inte på kartan. Menstruationen hade nämligen varit regelbunden, även om den hoppat en del vissa månader. Något den gjort tidigare också efter att jag varit sjuk i covid-19. Men för att vara på säkra sidan tog jag graviditetstester vid tre olika tillfällen – och alla visade negativt.

Emma Gustavsson & Robin Eriksson

Ålder: 28 respektive 30 år.
Familj: Sonen Ebbe, som föddes den 5 januari 2023.
Bor: I en lägenhet i Söderköping.
Gör: Emma arbetar inom hemtjänsten men är föräldraledig. Robin jobbar som snickare.

Tre graviditetstester visade negativt

När värken blev värre tyckte till slut både Robin och Emmas mamma att det kanske var dags för henne att söka vård för att se vad den berodde på.

– Emma blev mer och mer orolig över vad värken berodde på och att magen ibland blev så svullen. Vi pratade en hel del om det och det är klart att jag var orolig också över vad det kunde vara, säger Robin.

– Jag trodde det värsta och väntade mig ett cancerbesked, fyller Emma i.

Den 22 december bokade hon en tid på vårdcentralen och tog med sig sin mamma dit.

– Läkaren tog blodprover, tryckte på magen och undrade om det fanns någon chans att jag kunde vara gravid. När jag berättade om mensen och de tre negativa graviditetstesterna uteslöts det och läkaren misstänkte att det kanske kunde vara en cysta i magen. Därför fick jag åka akut till Vrinnevisjukhuset i Norrköping.


LÄS ÄVEN: Marie delar tre sommarhus med släkten: ”Inser att det är helt galet”


På akutmottagningen konstaterades att Emma var gravid och det bekräftades ytterligare av ett första ultraljud som togs på natten mot den 23 december.

– Jag var ju som sagt inställd på att få ett tufft besked om att jag hade drabbats av en allvarlig sjukdom men det här blev också en jättestor chock för mig. Det var helt ofattbart att jag var gravid och att jag dessutom var det i vecka 39. Barnet kunde komma vilken dag som helst! Hur kunde jag ha gått igenom en hel graviditet utan att veta om det, utan att känna det på något sätt förrän precis på slutet?

Tankarna snurrade runt i huvudet på Emma och hennes mamma blev förstås också chockad över beskedet.

Robin var inte med på besöket. Han skulle jobba dagen därpå och sov hemma i sin säng när Emma var på sjukhuset.

– Jag följde med mamma hem till Valdemarsvik efteråt och sov det som återstod av natten där. Hela tiden tänkte jag på vad Robin skulle säga när han fick veta. Ville han ha barnet ihop med mig? Vi var ju inte ens tillsammans. Hur skulle det påverka vår relation och hur skulle det gå med allt? Det blev inte många timmars sömn den natten.

– Jag älskar att vara mamma, säger Emma.

Emma hade inte känt av barnet i magen

Dagen därpå skulle Emma tillbaka till sjukhuset, för fler undersökningar, och det konstaterades att bebisen i magen mådde bra.

– Läkarna var också väldigt förvånande över att jag inte hade känt av något. Men det kan delvis ha berott på att Ebbe låg nedåt i magen på något sätt och att jag hade en väldigt bra graviditet.

När det gäller den mer eller mindre regelbundna mensen fick hon veta att det inte rörde sig om mens utan ofarliga blödningar som kan uppstå när man är gravid. Och då kan de tolkas som vanlig mens. Att graviditetstesten var negativa kan bero på att de togs för tidigt och att hormonet som ska påvisa graviditeten inte var tillräckligt högt.


LÄS ÄVEN: Johannas pappa försvann spårlöst: ”Han förstod aldrig hur viktig han var”


Robin hade slutat arbetet tidigare eftersom det var dagen före julafton. När Emma kom dit bad hon honom att sätta sig ned.

– Jag var väldigt rädd för vad Robin skulle säga. Min syster svimmade när jag berättade för henne så jag kände verkligen att han behövde sitta ner.

– Med tanke på det och hur orolig Emma såg ut hann jag snabbt tänka att nu kommer hon att ge mig ett dödsbesked, att hon bara hade kort tid kvar att leva, minns Robin.

Han hade först svårt att ta till sig orden som kom ur hennes mun: ”Jag är gravid.”

– Samtidigt som jag blev lättad över att Emma inte var sjuk, var det en total chock. Hur kunde hon vara gravid? Det måste i så fall vara väldigt tidigt i graviditeten … När jag sedan fick höra att hon var i vecka 39 och att barnet kunde födas inom en vecka … Ja, det var helt overkligt. Jag grät lite och fick knappt ur mig något ord alls, berättar Robin.

En glad Ebbe mellan sina föräldrar.

Fick snabbt införskaffa babysaker

Emma, som både hade rökt och druckit alkohol under graviditeten, var orolig för hur det skulle påverka barnet.

– Så sent som två veckor innan jag sökte vård var jag ute och festade. Och jag har rökt under hela graviditeten. Det är verkligen ett mirakel att han föddes helt frisk.

För det gjorde sonen Ebbe, som kom till världen den 5 januari 2023.

Då hade hans mamma och pappa bestämt sig för att flytta ihop och mer officiellt vara ett par.

– Vi var båda direkt överens om att det inte var snack om något annat. Därför flyttade Emma in i min lägenhet i Norrköping. Men det var bara en etta och vi behövde förstås ha större än så. Som tur var hittade vi en trea i Söderköping, med inflyttning i slutet av april. Det är ju också en lite mindre stad och perfekt att växa upp i för ett barn, säger Robin.


LÄS ÄVEN: Pernilla fick trillingar som 45-åring: ”Det var en chock, men jag kände att jag skulle klara det”


– Vi umgicks ju mycket innan, även om vi inte sov ihop mer än ett par nätter i veckan. Att vi inte var ett par tror jag mycket beror på att ingen av oss ville riskera vår allt djupare vänskap. Men när det här hände gick det upp att vi verkligen skulle satsa på ett förhållande. Vi har ju länge haft starka känslor för varandra, fortsätter Emma.

Även om känslorna löpte amok under julhelgen, då de försökte att smälta och ta in allt, var de samtidigt konstruktiva och praktiska.

– Redan på annandagen hade vi lyckats samla ihop en barnvagn, bilbarnstol, vagga, skötbord och en massa kläder till Ebbe – som vi fick av bland annat våra syskon som har barn, berättar Robin.

– Vi var rädda för vad våra familjer och vänner skulle tänka och tycka. Det är väldigt märkligt hur mycket man bryr sig om vad alla andra säger. Men när väl Ebbe var född kändes det så självklart att vi skulle ha barn och då bryr vi oss inte ett dugg om vad andra tycker om det, menar Emma.

Emma hoppas på fler barn i framtiden.

Njöt av förlossningen

Under julhelgen började även Emmas kropp att förändras.

– Plötsligt kunde jag inte ha några av kläderna som jag hade haft på mig hela tiden innan. Magen förändrades mycket, förmodligen på grund av att läkarna hade tryckt på den och undersökt den. Då rörde Ebbe på sig och det gick liksom inte längre att missa att jag var gravid. Läkarna berättade även att vissa kvinnor går upp väldigt lite under en graviditet och att kroppsuppfattning kan ändras efter beskedet att man är gravid, berättar hon och fortsätter:

– Sedan var det ju heller ingen liten kille. Han var 51 cm lång och vägde 3 240 gram vid födseln. Det är ändå fortfarande märkligt att jag gick runt med honom i magen så länge utan att känna av det eller misstänka något …

Emma och Robins liv skiljer sig väldigt mycket före och efter att sonen tittade ut.

– Ja, det går inte ens att jämföra. Men den nya tillvaron och vardagen är mycket bättre än innan. Det är fantastiskt att vara förälder och att följa den här lille killens utveckling. Livet har verkligen fått en ny mening och det här är det enda som betyder något, säger Robin med ett leende och möter sonens blick i famnen.

– Det var det bästa som kunde hända. Jag älskar att vara mamma och att vi till slut blev ett par. Sedan vill jag hemskt gärna ha fler barn i framtiden. Tänk om nästa graviditet blir lika enkel? Jag njöt till och med av förlossningen, även om det gjorde jäkligt ont. Men nästa gång vill jag i så fall gärna veta lite tidigare att jag är gravid, avslutar Emma med ett skratt.


LÄS ÄVEN: Micael Bindefeld: ”Att bli pappa är det absolut största som hänt mig”


Scroll to Top