Fråga Vibeke: Mina barn vill inte träffa mig längre

Mina två äldsta barn har slutat hälsa på mig. Min dotter säger att jag frågar för mycket, och min son tycker inte att jag har brytt mig tillräckligt om hans barn. Vad ska jag göra?

Två av mina fyra barn undviker mig och det gör mig så olycklig

Jag är en 67-årig kvinna som är helt förtvivlad. Jag är mamma till fyra barn. Min äldsta dotter på 40 år har sedan förra våren helt slutat att hälsa på hos mig och jag förstår inte varför. Förut brukade hon själv eller tillsammans med sin partner hälsa på ungefär varannan vecka. Nu frågar hon inte ens längre om jag vill följa med och handla och det gör mig så ledsen. Jag har frågat henne om det flera gånger men hon svarar bara att det inte är något fel och att jag frågar för mycket.

Hennes lillebror, min äldsta son på 39 år, kommer inte heller hit. Han tycker att jag inte har brytt mig tillräckligt mycket om hans barn jämfört med de andra barnbarnen. Det är fem år sedan han senast var här.

Jag förlorade min man, barnens far, för tio år sedan. Strax innan han gick bort träffade jag en annan man. Men mina barn ville inte att jag skulle träffa honom så jag bröt kontakten med honom ett år senare. Jag tänker fortfarande ofta på honom. Jag träffade senare en annan man som jag till en början hade en bra relation med, även med hans barn. Men förhållandet fungerar inte längre. Vi sover numera i skilda sovrum och vårt sexliv har ebbat ut. Jag får ingen rätsida på alla problem och jag sover dåligt på grund av detta.

Jag hoppas att du kan ge mig några goda råd.

Olycklig mor

Vibeke Dorph svarar: Släpp fokus på barnen och börja leva ditt eget liv

Nu är det andra gången på kort tid som jag får brev från olyckliga föräldrar till vuxna barn som insisterar på att bete sig som bortskämda småungar.

I ditt fall blir jag trött och ledsen när du berättar att din nu 39-årige son gnäller som ett förbisett barn över att du inte har tagit hand om hans barn tillräckligt mycket. Jag vet knappt vad jag ska säga om det, förutom att du borde ge honom en napp i present nästa gång han fyller år. Har han glömt att det är du som har tagit hand om honom ­under hela hans barndom, och att det kanske är hans tur att ta hand om dig nu?

Jag vet inte vad som är orsaken till din dotters plötsliga frånvaro, men jag vet att ”du frågar för mycket” inte är ett svar man ger en person som är ledsen och som saknar någon, och definitivt inte ett svar man ger sin egen mamma.

Ska jag klandra dig för något är det att du kanske har glömt att uppfostra dina barn. För de verkar vara omogna, ouppfostrade och inte minst själviska. Varför ska de lägga sig i vem som är din partner? Att de hade mage att ställa sig i vägen för din kärlek till den förra mannen är verkligen sorgligt.

Mitt första råd till dig är därför att du genast tar kontakt med mannen som du lämnade på grund av barnen. Om du inte hittar honom eller han är upptagen på sitt håll hittar du helt enkelt någon annan. Bryt upp med mannen du lever med nu om han inte gör dig lycklig.

Släpp fokus på barnen och börja leva ditt eget liv i stället. Gör sådant som du vill. Hitta en roligare partner, gå någon intressant kurs, åk ut och res, skaffa dig goda vänner, bli din egen lyckas smed. Med lite tur utnyttjar dina äldre barn tiden till att bli vuxna och uppföra sig därefter – i synnerhet mot dig.

Vibeke

Skriv till Vibeke

Behöver du någon att vända dig till med dina problem? Skriv till Vibeke Dorph om vänskap, kärleksrelationer eller familjkonflikter du vill reda ut.

Fråga Vibeke: Mina barn undviker mig

Klicka här för att skicka din fråga till Vibeke

Du kan även skicka brev till: Fråga Vibeke, Hemmets Journal,  205 07 Malmö  

Eller maila till hj.experter@egmont.se

Skriv ”Fråga Vibeke” i ämnesraden. 

Alla frågor hanteras med sekretess.

Vibeke Dorph är intresserad av människor, relationer och varför vi hamnar i konflikt med varandra. Hon brinner för att kunna hjälpa oss att själva hantera jobbiga situationer. Läs mer om Vibeke här.

Scroll to Top