Vad hjälper mot dålig blodcirkulation?

Jag har tilltagande problem med åderbråck och dålig blodcirkulation i benen, så kallad venös insufficiens. Jag tar inga läkemedel för detta. Senast jag var hos...

Jag har tilltagande problem med åderbråck och dålig blodcirkulation i benen, så kallad venös insufficiens. Jag tar inga läkemedel för detta. Senast jag var hos läkaren undersökte han hjärtat och påstod att det var bra. Han tyckte inte att mina problem var så allvarliga att jag behövde ta mediciner för det. Kan du tipsa om något naturligt som jag kan ta som kan hjälpa mig?

Britt-Lis

 

Apotekare Fredrik Hed svarar: Venös insufficiens beror på att klaffarna i venerna, som ska transportera blodet tillbaka till hjärtat, har skadats. Det bästa du kan göra vid venös insufficiens och dålig cirkulation är regelbunden träning, som till exempel promenader. Det stimulerar blodomloppet och hjälper också till att hålla vikten under kontroll. Du kan också använda speciellt utformade stödstrumpor, som finns på apoteken.

Det rekommenderas också att inte sitta stilla för länge, vicka på fötterna emellanåt och att gärna hålla benen lite högt när du sitter eller ligger. Sköt om huden noga för att undvika sår. Rökstopp rekommenderas bestämt.

Som komplement kan du prova Bio-Pycnogenol, som kan hjälpa till att bibehålla en normal blodcirkulation. FreeStream är ett annat liknande preparat. Men de fungerar bäst i kombination med tipsen ovan.

Scroll to Top