Har jag fått tinnitus av min magmedicin?

Jag undrar om du har något förslag på alternativ till Questran 4 gram, som jag har haft i 20 år efter en gallstensoperation. Jag har...

Jag undrar om du har något förslag på alternativ till Questran 4 gram, som jag har haft i 20 år efter en gallstensoperation. Jag har läst att man kan få tinnitus av Questran och det har jag haft i cirka två år. Vore tacksam om du kan rekommendera något annat för mina diarréer.

Apotekare Fredrik Hed svarar:

Det stämmer att tinnitus finns rapporterat som biverkan med Questran. Samtidigt har cirka tio procent av Sveriges befolkning tinnitus. De vanligaste orsakerna till tinnitus är bullerskador och hörselnedsättning på grund av att man har blivit äldre. Utan att känna till din historia tror jag det är en mer sannolik anledning till dina tinnitusproblem än Questran.

 

 Eftersom jag inte känner till hela din historia rekommenderar jag inte att du slutar med Questran utan att först prata med din läkare. Det kan vara så att läkaren valt detta av flera anledningar, inte bara på grund av din diarré.

 

 Men det finns två alternativ du skulle kunna pröva att komplettera med: Husk Lindroos och Silicol mag-tarm-gel. Husk är en naturlig gelbildande fiber som underlättar passagen genom tarmen och verkar mot både förstoppning och diarré. Silicol är kiselsyra och verkar skyddande på tarmslemhinnorna.

Scroll to Top