Hur effektivt är LowCol?

En granne till mig har högt kolesterol och behandlas därför med kolesterolsän-kande statiner. Hon tar också något som heter LowCol för att ytterligare sänka kolesterolet....

En granne till mig har högt kolesterol och behandlas därför med kolesterolsän-kande statiner. Hon tar också något som heter LowCol för att ytterligare sänka kolesterolet. Eftersom jag själv har högt kolesterol sedan lång tid tillbaka blev jag nyfiken men vill gärna veta lite mer om det innan jag provar.

Apotekare Fredrik Hed svarar:

Vi behöver en viss mängd kolesterol för att bygga upp cellväggarna i kroppen. Om nivåerna blir för höga kan det orsaka åderförkalkning, som kan vara en bidragande orsak till hjärtinfarkt och blodpropp.

 

LowCol är ett livsmedel för speciella medicinska ändamål. Det är ett pulver som innehåller den fiberrika örten psyllium, växtsteroler från tall samt havremjöl.

 

Det finns studier som visar att LowCol minskar upptaget av kolesterol i tarmen efter måltid, däremot finns inga studier som visar att det dessutom minskar risken för att drabbas av hjärtinfarkt eller blodpropp. Därför är det oerhört viktigt att inte sluta med annan kolesterolsänkande receptbelagd behandling som din läkare skrivit ut.

Kosttillskott som LowCol, och andra preparat, ska alltså bara användas som ett komplement, inte som ett alternativ. Precis som din granne gör.

Scroll to Top