Vilka örter ökar effekten av östrogen?

Vilka örter kan vi kvinnor använda om vi behöver mera östrogen? Apotekare Fredrik Hed svarar: Det är helt normalt att den kvinnliga kroppen med stigande...

Vilka örter kan vi kvinnor använda om vi behöver mera östrogen?

Apotekare Fredrik Hed svarar:

Det är helt normalt att den kvinnliga kroppen med stigande ålder producerar mindre östrogen. Därför är också de så kallade klimakteriebesvären normala, om än besvärliga för en del kvinnor.

Det finns inga örter som bara så där höjer nivån av östrogen i kroppen. Men det finns två sätt att “behandla” klimakteriebesvären; genom att tillföra östrogen (prata med din läkare) eller pröva något natur- eller växtbaserat läkemedel om du inte vill eller kan ta östrogen.

Du kan bland annat pröva silverax (som finns i form av produkterna Klimadynon och Remifemin), som enligt Läkemedelsverket visserligen har en något osäker dokumentation, men troligen har positiv effekt.

Du kan också prova Femal Balans, som är ett traditionellt växtbaserat läkemedel använt för att lindra symtom vid PMS (premenstruellt syndrom) och vid klimak-teriebesvär.

Som alltid bör du berätta för din läkare om du använder några naturläkemedel eller växtbaserade läkemedel. Är du pollenallergiker bör du läsa innehållsförteck-ningen noga innan du använder något av dessa preparat.

Scroll to Top