Hjälper Isay mot urinvägsinfektioner?

Jag har återkommande problem med urinvägsinfektioner och fick tips av en vä-ninna att prova något som heter Isay i förebyggande syfte. Fungerar det? Apotekare Fredrik...

Jag har återkommande problem med urinvägsinfektioner och fick tips av en vä-ninna att prova något som heter Isay i förebyggande syfte. Fungerar det?

Apotekare Fredrik Hed svarar:

Isay är en medicinteknisk produkt som innehåller extrakt av tranbär. Detta når urinvägarna via njurarna. När det når blåsan binds transbärsextraktet vid bakteri-erna som orsakar infektionen så att de inte får fäste vid slemhinnan, utan i stället spolas ut ur kroppen med urinen.

Detta är vad tillverkaren påstår. De påstår att de har gjort fyra kliniska studier på 245 personer, men dessa är konfidentiella av konkurrensskäl och jag får inte till-gång till dem.

I en stor studie från 2012 från universitetet i Stirling i Skottland, som slog sam-man resultat från 24 olika vetenskapliga studier, fastställer författaren Dr Ruth Jepson att tranbärsjuice troligen inte alls fungerar förebyggande mot urinvägsin-fektioner.

Sedan tidigare rekommenderar varken 1177.se eller Läkemedelsverket tranbär som förebyggande behandling, eftersom det saknas vetenskapligt stöd.

Visst kan du pröva men förvänta dig ingen effekt. Troligen går det lika bra att dricka mycket vatten och låta det självläka.

Scroll to Top