Kan Curcumin eller Lycq sänka blodfetterna?

Jag äter Waran på grund av hjärtflimmer. Har också höga blodfetter men tål inte läkemedel med statiner. Kan det vara ett alternativ med till exempel...

Jag äter Waran på grund av hjärtflimmer. Har också höga blodfetter men tål inte läkemedel med statiner. Kan det vara ett alternativ med till exempel Curcumin eller Lycq för att sänka mina höga blodfetter, utan att det påverkar mitt Waran?

Apotekare Fredrik Hed svarar:

Curcumin fås ur gurkmeja och ger den dess typiska gula färg. Det finns ett litet antal mindre studier som visar att curcumin har en sänkande effekt på blodfetterna i kroppen.

 

Lycq innehåller växtsteroler från tall. Enligt en sammanslagning av flera medicinska studier som gjordes 2003 kan ett tillskott av två gram växtsteroler per dag reducera det “onda” LDL-kolesterolet med tio procent.

 

Som vanligt när det gäller naturläkemedel är de medicinska studierna små och det är svårt att dra några definitiva slutsatser. Jag har inte kunnat hitta att man gjort några studier på dessa preparat och Waran för att se om och hur de påverkar varandra. Samtidigt är Waran ett av de skolläkemedel som har mest interaktioner, det vill säga att de påverkar varandra, med andra läkemedel/substanser.

 

Därför blir min rekommendation att du först pratar med din läkare så att du har en bra Waran-dos innan du börjar med något av dessa naturläkemedel. Sen behöver ni troligen ändra doseringen av Waran framöver.

Scroll to Top