Vågar jag som har astma ta VitaePro?

Jag har läst mycket om VitaePro och vill gärna pröva det. Men jag undrar om jag som astmatiker kan använda det? Apotekare Fredrik Hed svarar:...

Jag har läst mycket om VitaePro och vill gärna pröva det. Men jag undrar om jag som astmatiker kan använda det?

Apotekare Fredrik Hed svarar:

Det finns inga studier gjorda så det finns ingen dokumentation som talar för eller emot användning av VitaePro om du har astma. Däremot finns viss forskning som visar att vissa mineraler och vitaminer kanske kan ha en positiv effekt på astma. Deras kvalitet är dock inte alltid den bästa.

 

Astma är i grund och botten en inflammationssjukdom. Enligt Statens beredning för medicinsk utvärdering (SBU) leder inflammationsprocesserna vid astma till att inflammatoriska celler utsöndrar reaktiva, oxidativa metaboliter. Denna oxidativa stress är uttalad även vid mycket lindrig astma med fåtaliga symtom och minimal behandling.

 

VitaePro är ett kosttillskott som innehåller mineraler och vitaminer, bland annat antioxidanterna C- och E-vitamin som påstås bidra till att skydda cellerna mot oxidativ stress.

 

Du kan prova och se hur det går. Innan du gör det rekommenderar jag dock att du berättar det för din läkare.

 

Var också observant på eventuella biverkningar och förändringar i din astmasjukdom som kanske kan uppkomma. Och du ska inte sluta ta din vanliga astmamedicin

Scroll to Top