Är tranbär verksamma mot urinvägsinfektioner?

Hur är det egentligen med tranbär och urinvägsinfektioner? Finns det bevisad effekt? Och i så fall, gäller det både juicer man kan köpa i butik...

Hur är det egentligen med tranbär och urinvägsinfektioner? Finns det bevisad effekt? Och i så fall, gäller det både juicer man kan köpa i butik och i de mer koncentrerade former man kan köpa i hälsokostaffären? Någon bekant påstod att saften från pressade citroner också motverkar urinvägsinfektioner. Stämmer det?

Apotekare Fredrik Hed svarar:

På internet är det många som tipsar att just tranbärsjuice skulle vara bra mot urinvägsinfektion men idag finns det inga klara entydiga bevis för att intag av tranbärsjuice, vare sig utspädd eller koncentrerad, skulle minska risken att drabbas av urinvägsinfektion. Det finns heller ingen svensk myndighet som rekommenderar detta.

 

Standardbehandling vid urinvägsinfektion är fortfarande antibiotika, i kombination med att dricka mycket och eventuellt smärtstillande läkemedel.

 

Många tipsar också om, som du själv skriver, att det är bra att dricka pressad citron eller mycket citronvatten.

 

Verkningsmekanismen med både citron och tranbär skulle vara att deras låga pH-värde gör urinen mer sur och gör det svårare för bakterier att trivas. Men detta är fortfarande bara teorier som ännu inte har bevisats i någon större vetenskaplig studie.

Scroll to Top