Vad påverkar blödningsförmågan?

I HJ nr 22, som svar på frågan “Vilken kombination ska man undvika”, skrev du om blodets blödningsförmåga. Vad betyder det? Jag använder nämligen samma...

I HJ nr 22, som svar på frågan “Vilken kombination ska man undvika”, skrev du om blodets blödningsförmåga. Vad betyder det? Jag använder nämligen samma kombination av preparat som i den frågan.

 

Apotekare Fredrik Hed svarar:

Frågan gällde om man kan kombinera de tre preparaten magnesium, omega 3 och D-vitamin. Av dessa tre kan just omega 3 påverka blodets blödningsförmåga – alltså förmågan hos blodet att blöda eller koagulera (stelna) vid till exempel en sårskada.

 

Den förmågan varierar mellan människor. Hos vissa koagulerar blodet snabbt medan det tar längre tid hos andra. Det kan man bland annat se genom att vissa människor lätt får blåmärken, medan andra inte får det.

 

Om du har en hjärt-kärlsjukdom, till exempel hjärtflimmer eller kärlkramp, eller är vid hög ålder, klumpar blodet lättare ihop sig, med en ökad risk för att proppar bildas. Många människor med sådana problem behandlas med Waran, som gör det svårare för blodet att klumpa ihop sig och minskar risken för allvarliga komplikationer, som stroke. Eftersom Waran och omega 3 interagerar med varandra (samverkar/krockar), förstärker omega 3 den blodförtunnande effekten av Waran. Vilket betyder att du kan riskera spontana blödningar.

Scroll to Top