• Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Heikki Vesa: När jag ville berätta om det jag såg tystades jag alltid ner!

  När jag var barn såg jag skrämmande saker som andra inte kunde se, säger HJ:s kände siare Heikki Vesa. Numera har han lyckats stänga av det som är otäckt. Idag är det bara vänligt omkring honom.

  Bild 1292086Vid Heikkis sida finns Jane, hans hustru som sedan många år tillbaka. Hon har fått vänja sig vid en ständigt ringande telefon och en strid ström av besökare som vill veta något om sin framtid. Med på bilden är bichon frisé-hunden Mimmi.


  Är du en bluff?
  Det är klart att Heikki Vesa, Sveriges mest kände spåman, fått den frågan många gånger. Men med samlat lugn möter han tvivlarens blick — och får i samma ögonblick en skymt av deras framtid…

  Visst är det är lite kusligt att det finns de som kan se sådant som vi andra inte kan. Det tycker Heikki själv, ibland.

  - Jag kan inte förklara det på något annat sätt än att jag ser en bild eller en text framför mig, säger han. Bilder som är väldigt tydliga. Men var de här impulserna kommer ifrån vet jag faktiskt inte.

  - Det händer att klienter som kommer hem till mig för att få en stjärna lagd skakar på huvudet när jag berättar vad jag ser. Ofta låter det helt osannolikt. Just därför är det extra kul när de tar kontakt med mig igen och berättar att det jag förutspått verkligen hänt!

  Räddat liv
  Låt vara att det är obegripligt. Men Heikki vet ju vad han sett, vet vad han upplevt under sina 65 levnadsår. Och han har lärt sig leva med sin ovanliga förmåga. Den har räddat liv. Den har hjälpt folk vinna storvinster på både triss och hästar. Den har lugnat oroliga själar och roat nyfikna. Genom drygt fyra decennier.

  För det var på 60-talet som Heikki Vesa började jobba aktivt som siare. Idag har han en stor och trogen kundkrets som gärna söker sig till hans hem i Fjärdhundra i Uppland. Där möts de av en man med varmt handslag, mjuk röst och ett vänligt leende. Och en astrolog vars spådomar stämmer till 66 procent. Då är man duktig!

  - Det är viktigt att framhålla att jag inte alltid har rätt i mina spådomar, säger Heikki. Men jag har ofta rätt, och det är också väldigt viktigt.

  Som namnet antyder kommer han från Finland. Han föddes i Uleåborg ett par år innan andra världskriget bröt ut, som en i en mycket stor syskonskara. Hans pappa var kapten i den finska armén och stupade i kriget. Så Heikki kom genom Röda Korsets försorg som krigsbarn till Sverige när han var fyra år. Han hamnade hos snälla fosterföräldrar i Stockholm.

  Tystades ner
  Men den lille pojken var inte som andra barn. Han såg gestalter och skepnader, ofta skrämmande saker. Sådant som ingen annan såg. Och han tystades ner. För det här var något man inte förstod sig på.

  - Första gången var jag sex år gammal, berättar Heikki. Vi bodde i en lägenhet på åttonde våningen när jag såg en man som gick ut och in genom fönstret.

  - Mina fosterföräldrar blev förstås alldeles förskräckta när jag berättade det för dem. Själv förstod jag det inte då, men har senare insett att det var min biologiske pappa som besökte mig. Pappa som dog i kriget.

  Heikki har sett mycket hemska saker genom åren, men nu har han på något oförklarligt vis lyckats stänga av det som är otäckt. Idag är det bara vänligt omkring honom.

  - Ja, varje dag är jag tacksam för allt jag inte ser… Nu koncentrerar jag mig på de positiva bitarna, de som gör mitt jobb som astrolog så roligt.

  Varje vecka möter Heikki Hemmets Journals läsare när han presenterar veckans horoskop. Många vill veta mer och tar kontakt med honom via Internet, eller söker upp honom personligen.

  Kärleken störst
  Vad är det då vi främst vill veta om vår framtid?

  - Kärleken är störst, säger Heikki med ett varmt skratt. Sedan pengarna, och då kommer spelen in. Jag tipsar mina klienter om vad de ska spela på och ger dem lyckonummer.

  En kvinna köpte på Heikkis inrådan en trisslott och skrapade fram tre TV-apparater. När det så var dags att åka till TV i Stockholm för att skrapa fram vinstsumman i direktsändning, ringde hennes man Heikki för en konsultation. Han kunde tipsa om att kvinnan skulle välja en lott som var lite vikt i kanten. Den skulle ge henne 3 miljoner.

  - Ja, hon lydde mitt råd och blev 3 miljoner rikare, säger Heikki som själv fått nöja sig med 75.000 kr på V75. Frågan om varför han inte fixat en miljonvinst åt sig själv besvarar han med ett tyst leende.

  Vid Heikkis sida finns Jane, hans älskade hustru som sedan många år tillbaka vant sig vid en ständigt ringande telefon. Det har tidvis varit ett års väntetid på att få en stjärna lagd av Heikki Vesa.

  Idag är han visserligen pensionär men det märker man inte så mycket av. Han älskar sitt aktiva liv, älskar kontakten med människor. Och han har mycket kvar att ge.

  Text: Madeleine Rosenhall
  Foto: Anders Jahrner
   
 • Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!