Här har katterna sista mjauet om maten

Det här är katterna som har sista ordet. Ingen kattmat går ut i butikerna utan att de godkänt smak och lukt. Och snart får provsmakargruppen tillskott av aspiranterna Gusten och Lisa.

Här har katterna sista mjauet om maten

 

En del oönskade katter har tur. De som vi berättar om här får egen rödvit stuga, uteplats både utan och med tak, träd att klättra i och service som på lyxhotell. De är katter med ett jobb, ett trevligt jobb som provsmakare av kattmat. Till sin tjänst har de tre uppassare som serverar mat, städar och myser med dem.

 

Deras hem heter Tassalyckan och här bor runt 30 katter inte långt från hund- och kattmatsfabriken Lantmännen Doggy i Vårgårda.

– De flesta av våra katter hade varit avlivade idag om de inte fått denna chans. Det är hemlösa, övergivna eller oönskade katter som fått möjlighet att bli provsmakare i första hand, berättar Caroline Granath, som jobbat på Tassalyckan sedan starten 1992.

 

Katterna bor fyra och fyra ihop med kompisar som de trivs med och det kan vara lite bytande dem emellan innan man hittar rätt.

– De är riktiga personligheter allihop och en del gillar varandra mer än andra, säger Catherine Andersson, som är den andra av två anställda på anläggningen.

 

Malte blev berömd

Hon håller upp en svart katt som heter Tess.

– Hennes unga matte dog i en bilolycka i ett snöoväder 2011. Tjejen var bara 20 år och det var verkligen tragiskt. En kompis till henne tog hand om Tess till att börja med, men det gick inte någon längre tid då hans andra katt inte kunde acceptera en nykomling. Tess var så stressad när hon kom hit, men nu är hon en riktig pärla. Lugn och social, vill alltid ha uppmärksamhet, berättar Catherine, medan Tess trängs så nära hon kan.

 

Tess bor tillsammans med två andra honkatter, gamla bruna Saga och vita Smulan, som hon gärna umgås med när hon inte är ute på gården och klättrar i träd.

Här har katterna sista mjauet om maten

Den mest kända av Tassalyckans katter, Malte, fick sin bild på torrfodersäckarna, men dog nära 20 år gammal för några år sedan. Många av katterna blir gamla på gården, kanske för att de alla kontrolleras regelbundet av veterinär och får bästa vård om det behövs.

– Vi får ju en hel del utländska besök och bland fotograferande japaner var Malte populärast. Han fick till och med beundrarpost!

 

Om någon av de andra katterna kan fylla platsen efter berömda Malte återstår att se, men det finns en kandidat som för tillfället skuttar runt på små ben i ett eget rum som han delar med sin syster.

– Deras mamma övergav dem när de var 4–5 veckor gamla, familjen var allergisk och kunde inte ha dem inomhus, så vi gick med på att ta hand om dem. Gusten, som pojken heter, har samma röda färg som Malte, berättar Caroline.

 

Detta är gourmetkatter som får välja på två olika smaker av kattmat vid varje mål. Skålarna vägs före och efter för att man ska veta vilken sort som de föredrar.

– Det kan vara någon liten, liten förändring i receptet eller en helt ny ingrediens. Det är noga uträknat, konstaterar Catherine.

 

Hoppar in i husen

Caroline och Catherine har fullt upp mest hela tiden, alla ska få sin tid med kel och omvårdnad. Det är rent och snyggt utan ett uns lukt av kattlåda i rummen.

 

De älskar sina jobb, men det finns en tråkig aspekt som de bägge delar. Deras fyrbenta arbetskompisar har ett kortare liv och när många är i samma ålder så blir det perioder då flera på en gång inte längre kan leva vidare.

– Det är alltid fruktansvärt när de blir gamla eller sjuka och vi måste låta veterinären ta bort någon. Vi är som en familj här.

 

Många av de andra katterna har liknande tragiska bakgrunder, en del är skilsmässokatter där ingen av parterna ville ha katten, en del är katter från hem där någon blivit allergisk eller där något hemskt hänt. Men sina tidigare problem har de sedan länge lagt åt sidan för nu lever de glada dagar och när de hör matvagnen fullastad med kattmatskålarna rulla över golvet hoppar de snabbt in i sitt egna hus där de vet att de blir serverade.

 

Här har katterna sista mjauet om maten

 

Efteråt lägrar sig lugnet. Baby sträcker på sig, Trixie blinkar med sina vackra gröna ögon, Tjejen sitter blickstilla och poserar, stora röda Prisse vill vara med hela tiden och tränger sig in i alla hus han kan, Saga kikar ut genom sitt fönster medan Tess balanserar längst ut på en gren i ett träd. Kattungarna Gusten och Lisa kryper ihop och somnar i sin säng. Snart en ny dag med nya smaker.

Scroll to Top