Du behöver
- 50 g jäst
- 4 dl mjölk
- 300 g smör
- 0.75 dl strösocker
- 1 tsk salt
- 13 dl vetemjöl
Fyllning:
175 g smör
2 dl strösocker
1 tsk kardemumma nystött
Pensling:
ägg
Garnering:
2 dl florsocker
1 msk vatten
Ugn: 250°
Gör så här
Smula jästen i en skål. Värm mjölken till 37° och häll över jästen. Rör om tills jästen lösts upp. Tillsätt rumsvarmt smör i klickar, socker, salt och mjöl. Arbeta degen väl tills den är smidig och släpper skålens kant. Låt degen vila övertäckt i 10 minuter.
Fyllning: Rör samman smör, socker och kardemumma till fyllningen. Ta upp degen på bakbord och dela den i två bitar. Kavla ut varje till en fyrkant 32×40 cm. Skär i rutor 8×8 cm och lägg en klick fyllning mitt på varje. Vik in hörnen mot mitten och tryck till.
Lägg bullarna på en plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa övertäckta i 30 minuter. Pensla med uppvispat ägg och grädda mitt i ugnen i ca 8 minuter. Låt svalna. Rör ihop florsocker och vatten och glasera bullarna vid servering.
Härliga bullar med underbar smak av kardemumma och smör.