Tjälknöl II

Norrländsk tjälknöl tillagas av fryst älgkött men du kan också använda nötkött. Även färskt kött kan användas, hur du steker det ser du under punkt 2 i receptbeskrivningen.

Du behöver

  • 1.5 kg nötkött eller älgkött, t ex innanlår, rostbiff eller fransyska

Saltlag:

1 l vatten
0.75 dl salt
1 tsk socker
0.5 tsk svartpeppar krossad
1 st lagerblad smulat
15 st enbär krossade

Ugn: 100°

Det här behövs för ca 10-12 bufféport:

Gör så här

1
Lägg det frysta köttet otinat i en eldfast form och ställ det i nedre delen av 100° varm ugn ca 2-3 timmar så att köttet tinar. Stick in en stektermometer i den tjockaste biten och låt köttet stå ca 10-12 timmar i ugnen eller tills termometern visar 60° för rött kött, 70° för rosa kött och 75° för helt genomstekt kött

2
Färskt kött lägger du i en eldfast form och sticker in en kött-termometer i den tjockaste delen av köttet. Ställ in formen i nedre delen av 125° varm ugn och steker som ovan, men det tar bara ca 1 1/2-2 timmar.

3
Koka upp vattnet till lagen och tillsätt salt, socker, svartpeppar, lagerblad och enbär. Låt lagen koka ca 5 minuter.

4
Lägg det varma köttet i en trång skål och häll den heta lagen över. Lagen ska täcka köttet. Låt köttet ligga i lagen ca 4-5 timmar.

5

5. Tag upp köttet, vira in det i folie och förvara köttet i kylen tills det ska serveras.

6
Skär köttet i tunna skivor och lägg upp dem på ett uppläggningsfat. Strö eventuellt över lite färska örter.


Kommentar:
När du gör tjälknäl kan du steka flera köttbitar på samma gång, men ingen stek bör väg mer än 1 1/2 kg. Har du flera stekar så lägg dem i en långpanna.

Scroll to Top