Du behöver
- 1.5 kg nötkött eller älgkött, t ex innanlår, rostbiff eller fransyska
Saltlag:
1 l vatten
0.75 dl salt
1 tsk socker
0.5 tsk svartpeppar krossad
1 st lagerblad smulat
15 st enbär krossade
Ugn: 100°
Det här behövs för ca 10-12 bufféport:
Gör så här
1
Lägg det frysta köttet otinat i en eldfast form och ställ det i nedre delen av 100° varm ugn ca 2-3 timmar så att köttet tinar. Stick in en stektermometer i den tjockaste biten och låt köttet stå ca 10-12 timmar i ugnen eller tills termometern visar 60° för rött kött, 70° för rosa kött och 75° för helt genomstekt kött
2
Färskt kött lägger du i en eldfast form och sticker in en kött-termometer i den tjockaste delen av köttet. Ställ in formen i nedre delen av 125° varm ugn och steker som ovan, men det tar bara ca 1 1/2-2 timmar.
3
Koka upp vattnet till lagen och tillsätt salt, socker, svartpeppar, lagerblad och enbär. Låt lagen koka ca 5 minuter.
4
Lägg det varma köttet i en trång skål och häll den heta lagen över. Lagen ska täcka köttet. Låt köttet ligga i lagen ca 4-5 timmar.
5
5. Tag upp köttet, vira in det i folie och förvara köttet i kylen tills det ska serveras.
6
Skär köttet i tunna skivor och lägg upp dem på ett uppläggningsfat. Strö eventuellt över lite färska örter.
När du gör tjälknäl kan du steka flera köttbitar på samma gång, men ingen stek bör väg mer än 1 1/2 kg. Har du flera stekar så lägg dem i en långpanna.