RECEPT FRÅN HJ

Sockerbullar med blåbär

Av . Foto: Olof Abrahamsson

Okänd
36 stycken

Du behöver

  • 50 g jäst
  • 200 g smör
  • 5 dl mjölk
  • 1.5 dl strösocker
  • 1 tsk salt
  • 1 st ägg
  • 15 dl vetemjöl ca
  • Fyllning:

  • 2 dl mjölk
  • 2 st äggulor
  • 2 msk strösocker
  • 2 msk potatismjöl
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1.5 dl blåbär
  • Garnering:

  • smält smör
  • strösocker
  • Ugn: 225°

Gör så här

1

Smula jästen i en skål. Smält smöret i en kastrull och häll i mjölken. Värm tills blandningen är 37°. Häll degspadet över jästen och rör om tills den lösts upp.

2

Tillsätt socker, salt, ägg och det mesta av mjölet och arbeta degen väl i maskin tills den är smidig. Låt degen jäsa övertäckt i 45 minuter.

3

Vispa ihop mjölk, äggulor, socker och potatismjöl i en kastrull. Värm under omrörning tills krämen tjocknar. Låt krämen svalna och rör i vaniljsocker.

4

Ta upp degen på mjölat bakbord och dela i två bitar. Kavla ut till en rektangel, 24x48 cm och skär i rutor, 8x8 cm. Lägg på en klick vaniljkräm och några blåbär. Nyp ihop till en bulle och lägg med skarven ned på en plåt med bakplåtspapper.

5

Låt bullarna jäsa övertäckta i 30 minuter. Grädda i ca 8 minuter. Vid servering, pensla bullarna med smält smör och doppa dem i socker.


Passar till:

Recept