RECEPT FRÅN HJ

Smörgåstårtbakelse med kallrökt lax

Vill du imponera stort på dina gäster – gör smörgåstårtan i portionsbitar. Svårare än så är det inte!

Foto: Karin Mönefors

Okänd
6 portioner
0 röstande.

Du behöver

  • 15 skivor vitt bröd
  • Fyllning:

  • 300 gram lax kallrökt i bit
  • 2 stycken ägg kokta
  • 1.5 deciliter majonnäs
  • 0.5 deciliter hackad dill
  • 2 deciliter gröna ärter
  • Garnera med:

  • 1 kilo räkor
  • 2 deciliter crème fraîche
  • 200 gram färskost
  • 1 styck lime rivet skal
  • salt och peppar
  • 65 gram rucolasallad
  • limeskal rivet
  • dill

Gör så här

1
Stansa ut 12–16 rundlar ur brödskivorna, större eller mindre, beroende hur stora och många bakelser du vill göra. Skala räkorna till garnering.
2
Fyllning: Skär laxköttet i små tärningar. Skala och hacka äggen. Blanda lax, ägg, majonnäs, dill och gröna ärter. Smaka av med salt och peppar.
3
Bred fyllningen på 8–12 av brödskivorna. Lägg samman dem två och två. och toppa med en tredje brödskiva.
4
Garnering: Vispa crème fraichen tjock och blanda med färskost, limeskal, salt och peppar. Bred blandningen på och runt kanterna på bakelserna. Garnera med rucolasallad runt kanterna och räkor ovanpå. Riv lite limeskal överst och garnera med dillkvist.

Kommentar:
Byt ut 1 dl av majonnäsen i fyllningen till kesella för en magrare fyllning.

Recept