Du behöver

  • 50 g jäst
  • 5 dl mjölk
  • 50 g smör
  • 1 dl ljus sirap
  • 1 tsk salt
  • 5 dl vetemjöl
  • 8 dl rågsikt
  • Ugn: 225°

Gör så här

1

Smula ner jästen i en skål. Värm mjölken till 37° och häll över jästen. Rör om tills jästen lösts upp. Tillsätt rumsvarmt smör i bitar, sirap, salt, vetemjöl och det mesta av rågsikten. Arbeta degen väl tills den är smidig. Låt degen jäsa övertäckt, 45 minuter.

2

Ta upp degen på mjölat bakbord och dela degen i fem bitar. Rulla bitarna till bullar och kavla ut dem till rundlar som är 18 cm i diameter. Lägg dem på plåt med bakplåtspapper och nagga dem. Låt jäsa övertäckta, 30 minuter. Grädda mitt i ugnen i ca 10 minuter.


Recept