Du behöver
- 1 kg räkor enbart skalen
- 2 msk olja
- 2 st schalottenlökar hackade
- 2 st morötter skalade och hackade
- 3 msk tomatpuré
- 10 st vitpepparkorn
- 1 tsk dillfrön
- 1 tsk anis hel
- 2 l vatten cirka
Ugn: 225°
Gör så här
1
Skala räkorna. Rosta skalen på en plåt i ugnen vid 225°, ca 20 minuter. Fräs skalen i en gryta med olja tillsammans med lök och morötter. Tillsätt tomatpurén. Krossa skalen lätt med en potatisstöt.
2
Tillsätt vitpeppar, dillfrö, anis och vatten, så det täcker skalen. Koka på medelvärme, ca 30 minuter. Sila buljongen genom en finmaskig sil i en bunke.
3
Diska grytan och häll tillbaka buljongen och reducera (koka ihop) den till cirka hälften. Använd till soppa, sås, risotto m m. Frys in i istärningspåsar eller burkar.