RECEPT FRÅN HJ

Räkbuljong till soppan

Av . Foto: Karin Mönefors

Okänd
8 portioner

Du behöver

  • 1 kg räkor enbart skalen
  • 2 msk olja
  • 2 st schalottenlökar hackade
  • 2 st morötter skalade och hackade
  • 3 msk tomatpuré
  • 10 st vitpepparkorn
  • 1 tsk dillfrön
  • 1 tsk anis hel
  • 2 l vatten cirka
  • Ugn: 225°

Gör så här

1

Skala räkorna. Rosta skalen på en plåt i ugnen vid 225°, ca 20 minuter. Fräs skalen i en gryta med olja tillsammans med lök och morötter. Tillsätt tomatpurén. Krossa skalen lätt med en potatisstöt.

2

Tillsätt vitpeppar, dillfrö, anis och vatten, så det täcker skalen. Koka på medelvärme, ca 30 minuter. Sila buljongen genom en finmaskig sil i en bunke.

3

Diska grytan och häll tillbaka buljongen och reducera (koka ihop) den till cirka hälften. Använd till soppa, sås, risotto m m. Frys in i istärningspåsar eller burkar.


Recept