RECEPT FRÅN HJ

Potatisfoccacia

Av . Foto: Olof Abrahamsson

Okänd
8 portioner

Du behöver

  • 25 g jäst
  • 5 dl vatten 37°
  • 11 dl vetemjöl special ca
  • 2 msk olivolja
  • 1 tsk strösocker
  • 2 tsk salt
  • Garnering:

  • 1 dl crème fraîche
  • 6 st potatisar medelstora kokta, kalla
  • 3 st färska lökar
  • timjan
  • flingsalt
  • peppar
  • Ugn: 250°

Gör så här

1

Smula jästen i en skål och häll på vattnet. Rör tills jästen lösts upp. Tillsätt olja, mjöl och socker. Arbeta degen i maskin i 10 minuter, degen ska vara lite kladdig. Tillsätt salt och arbeta degen i 5 minuter till. Låt degen jäsa övertäckt i 1 timme.

2

Lägg ett bakplåtspapper i en långpanna, 30x40 cm. Pensla det med olivolja och häll i degen.

3

Platta ut degen i formen och tryck hål med jämna mellanrum med fingertopparna. Ringla över olivolja och bred ut crème fraiche. Skiva potatisen tunt och lägg på tillsammans med skivad lök och timjan. Krydda med salt och peppar och låt jäsa i 30 minuter.

4

Sätt in brödet i ugnen och sänk värmen till 200°. Grädda i ca 30 minuter. Låt foccacian svalna på galler. Skär i rutor.


Recept