Langos II

Ungersk läckerhet som blir allt populärare också i Sverige.

Du behöver

  • 0.25 pkt jäst (12g)
  • 4 dl vatten fingervarmt
  • 2 tsk salt
  • 2 st potatis kokta
  • vetemjöl ca 8-9 dl
  • frityrolja

Till servering:

gräddfil
laxfilé rökt
stenbitsrom röd och svart
korv heta
lök hackad rå
kryddgrönt

Gör så här

1
Smula ner jästen i en bunke. Häll över det fingervarma vattnet och rör om så att jästen löser sig.

2
Mosa potatisarna och rör ner dem tillsammans med vatten, salt och det mesta av mjölet. Arbeta degen kraftigt tills den är fast och smidig. Låt den jäsa under duk ca 1 timme.

3
Stjälp upp degen och arbeta den smidig på nytt. Kavla ut den till en platta, ca 1/2 cm tjock. Skär den i rutor och gör några snitt i mitten på varje platta. Låt dem jäsa ca 15 minuter.

4
Hetta upp oljan i en gryta till 180°. Fritera degbitarna en i taget tills de är vacker gyllene på båda sidor. Låt dem rinna av på hushållspapper.

5
Bjud något av tillbehören till langosen.


Kommentar:
Har du ingen termometer så lägg ner en bit vitt bröd i den heta oljan. Brödet ska bli guldgult på mindre än 1 minut om oljan är lagom varm.

Scroll to Top