Du behöver
- 0.25 pkt jäst (12g)
- 4 dl vatten fingervarmt
- 2 tsk salt
- 2 st potatis kokta
- vetemjöl ca 8-9 dl
- frityrolja
Till servering:
gräddfil
laxfilé rökt
stenbitsrom röd och svart
korv heta
lök hackad rå
kryddgrönt
Gör så här
1
Smula ner jästen i en bunke. Häll över det fingervarma vattnet och rör om så att jästen löser sig.
2
Mosa potatisarna och rör ner dem tillsammans med vatten, salt och det mesta av mjölet. Arbeta degen kraftigt tills den är fast och smidig. Låt den jäsa under duk ca 1 timme.
3
Stjälp upp degen och arbeta den smidig på nytt. Kavla ut den till en platta, ca 1/2 cm tjock. Skär den i rutor och gör några snitt i mitten på varje platta. Låt dem jäsa ca 15 minuter.
4
Hetta upp oljan i en gryta till 180°. Fritera degbitarna en i taget tills de är vacker gyllene på båda sidor. Låt dem rinna av på hushållspapper.
5
Bjud något av tillbehören till langosen.
Har du ingen termometer så lägg ner en bit vitt bröd i den heta oljan. Brödet ska bli guldgult på mindre än 1 minut om oljan är lagom varm.