Kreolsk kycklinggumbo

I New Orleans har alla sitt favoritrecept på Gumbo. Här kommer ett populärt recept med kyckling.

Du behöver

  • 2 msk smör
  • 1 msk majsolja
  • 0.5 dl vetemjöl
  • 2 st kabanosskorv
  • 1 st lök stor gul
  • 3 st stjälk blekselleri
  • 1 st krossade tomater burk
  • 1 st röd paprika
  • 1 st grön paprika
  • 2 st vitlöksklyftor
  • 1 l vatten
  • 2 st hönsbuljongtärningar
  • 1 st kyckling kokt
  • 800 g okra 1/2 burk
  • 1 tsk tabasco

Det här behövs för ca 4 port:

Gör så här

1
Hetta upp smör och majsolja i en liten tjockbottnad kastrull. Tillsätt mjölet och låt redningen få en djup brun färg under omrörning (akta så de tinte bränns vid). Ställ kastrullen åt sidan.

2
Skär korven i tjocka skivor. Skala och hacka löken. Ansa och skiva sellerin. Fräs korv, lök och selleri i lite matfett tills löken är mjuk och glansig.

3
Kärna ur och tärna paprikorna. Lägg ner dem i lökröran. Tillsätt tomatkross och pressad vitlök. Låt allt puttra några minuter.

4
Vispa under tiden ut redningen med vatten och smulad buljongtärning. Rör ner det i grytan och låt allt puttra på svag värme under lock ca 10 minuter.

5
Befria kycklingen från skinn och ben. Skär köttet i mindre bitar. Skölj okran och låt den rinna av. Rör ner kyckling och okra i grytan. Smaka av med tabasco och låt allt puttra ca 5 minuter och bli genomvarmt.

6
Lägg upp gumbon i serveringsskålar och lägg över en skopa nykokt ris.

Scroll to Top