Du behöver
- 2 msk smör
- 1 msk majsolja
- 0.5 dl vetemjöl
- 2 st kabanosskorv
- 1 st lök stor gul
- 3 st stjälk blekselleri
- 1 st krossade tomater burk
- 1 st röd paprika
- 1 st grön paprika
- 2 st vitlöksklyftor
- 1 l vatten
- 2 st hönsbuljongtärningar
- 1 st kyckling kokt
- 800 g okra 1/2 burk
- 1 tsk tabasco
Det här behövs för ca 4 port:
Gör så här
1
Hetta upp smör och majsolja i en liten tjockbottnad kastrull. Tillsätt mjölet och låt redningen få en djup brun färg under omrörning (akta så de tinte bränns vid). Ställ kastrullen åt sidan.
2
Skär korven i tjocka skivor. Skala och hacka löken. Ansa och skiva sellerin. Fräs korv, lök och selleri i lite matfett tills löken är mjuk och glansig.
3
Kärna ur och tärna paprikorna. Lägg ner dem i lökröran. Tillsätt tomatkross och pressad vitlök. Låt allt puttra några minuter.
4
Vispa under tiden ut redningen med vatten och smulad buljongtärning. Rör ner det i grytan och låt allt puttra på svag värme under lock ca 10 minuter.
5
Befria kycklingen från skinn och ben. Skär köttet i mindre bitar. Skölj okran och låt den rinna av. Rör ner kyckling och okra i grytan. Smaka av med tabasco och låt allt puttra ca 5 minuter och bli genomvarmt.
6
Lägg upp gumbon i serveringsskålar och lägg över en skopa nykokt ris.