Krämig gratäng med fläskfilé

Helstekt fläskfilé kryddad med citron, rosmarin och vitlök bjuds här tillsammans med en jordärtskocksgratäng.

Du behöver

  • 2 st fläskfilé ca 1,2 kg
  • 1.5 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar nymald
  • 0.5 st citron rivet skal
  • 1 msk färsk rosmarin hackade barr
  • 2 st vitlöksklyftor finhackade
  • 1 msk smör

Jordärtskocksgratäng:

1 kg potatis mjölig
300 g jordärtskocka
1 st palsternacka
1 st purjolök
2 tsk salt
2 krm vitpeppar nymald
2 msk smör
2.5 dl mellangrädde
2.5 dl lagrad ost riven

Dekoration:

citronskal strimlat
rosmarinkvistar

Ugn: 175º och 225º

Det här behövs till 6 port:

Gör så här

1
Gör först gratängen och värm den i ugnen före serveringen.

2
Skölj, skala och skiva potatis och rotfrukter. Ansa och skiva purjolöken. Varva det i en smord ugnssäker form. Salta och peppra.

3
Lägg några små bitar smör ovanpå. Häll över grädden och grädda gratängen på näst nedersta falsen i 225º, ca 40 minuter.

4
Ta ut gratängen efter 30 minuter och strö över osten. Fortsätt och grädda den tills den får fin färg.

5
Putsa fläskfiléerna och gnid in dem med salt, peppar, citronskal, rosmarin och vitlök.

6
Lägg filéerna i en smord ugnssäker form och stek dem i 175º, tills innertemperaturen är 65-70º, ca 30 minuter. Låt köttet vila i 10 minuter, innan det skärs upp i centimetertjocka skivor. Lägg skivorna på den varma gratängen. Dekorera med strimlat citronskal och rosmarinkvistar. Servera med sallad.

Scroll to Top