RECEPT FRÅN HJ

Klassisk toscakaka med äpple

Av . Foto: Olof Abrahamsson

Okänd
10 bitar

Du behöver

  • 100 g smör
  • 2 st ägg
  • 1.5 dl strösocker
  • 1 tsk bakpulver
  • 2 dl vetemjöl
  • 0.5 dl mjölk
  • 1 st äpple
  • 1 msk maizena
  • 1 msk strösocker
  • 1 tsk kanel
  • Toscasmet:

  • 100 g smör
  • 1 dl strösocker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1.5 msk vetemjöl
  • 2 msk mjölk
  • 100 g mandelspån
  • Ugn: 175°

Gör så här

1

Smält smöret och låt det svalna något. Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Blanda bakpulver och mjöl och vänd ner i smeten tillsammans med smör och mjölk.

2

Kläm fast ett bakplåtspapper i botten på en form med löstagbar kant, 24 cm i diameter. Smörj formen och häll i smeten.

3

Dela, kärna ur och skär äpplet i klyftor. Blanda majsstärkelse, socker och kanel och vänd runt äppelklyftorna i blandningen. Lägg klyftorna över smeten. Grädda i nedre delen av ugnen i 25 minuter.

4

Toscasmet: Blanda smör, socker, vaniljsocker, mjölk, mjölk och mandelspån i en kastrull och värm under omrörning tills glasyren tjocknar.

5

Ta ut kakan och bred försiktigt toscasmeten över kakan. Grädda klart mitt i ugnen ca 15 minuter tills kakan fått fin färg.


Kommentar:
Sedan 30-talet kan vi njuta av den här ljuvliga kakan, som fått namnet efter den berömda operan Tosca av Pucci. Smeten är tidstypisk orientalisk med kolaaktig smet av nötter.

Recept