Helstekt ryggbiff med rödvinssås

En festlig huvudrätt till helgens middag.

Du behöver

  • ryggbiff Scan gourmet
  • 2 msk smör
  • salt svartpeppar

Sås:

3 st schalottenlökar hackade
3 st vitlöksklyftor krossade
smör +2 msk
0.5 dl strösocker
4 dl rött vin
0.5 dl kalvfond konc
2 dl vatten
salt svartpeppar
maizena ev mörk redning

Ugn: 125º

Det här behövs till 4 port:

Gör så här

1
Putsa köttet och torka av det. Bryn ryggbiffen runt om i smör i en stekpanna. Salta och peppra köttet under tiden.

2
Lägg över steken i en ugnssäker form och stek klart steken i nedre delen av ugnen vid 125º, tills innertemperaturen i köttet är ca 65º, då är köttet rosa.

3
Låt köttet vila 10 minuter, innan det skärs upp i drygt 1/2 cm tjocka skivor.

4
Fräs lök och vitlök till såsen i 2 msk smör i en kastrull tills löken är genomskinlig. Tillsätt strösocker, rött vin, kalvfond och vatten. Låt det koka tills ca 4 dl återstår i kastrullen. Sila bort löken och tryck ur all vätska ur den genom en finmaskig sil.

5
Koka upp såsen strax före serveringen och rör ner 2 msk rumstempererat smör. Smaka av med salt och peppar. Om du tycker att såsen är tunn kan du reda den med mörk redning. Servera köttskivorna med sås, gratinerade potatisbakelser samt gärna kokt broccoli och blomkål.

Scroll to Top