Gratinerad fläskfilé på selleribotten

Rotselleri är nästan en lite bortglömd rotsak. Men den har härlig smak och passar bra till kött. Här är gratängen bottnad med förvällda sellerskivor. Rätten går utmärkt att förbereda dagen innan den ska ätas.

Du behöver

  • 5.5 st fläskfilé hg
  • 1 msk smör eller margarin
  • 1/2-1 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar
  • rotselleri ca 8 hg
  • vatten + salt

Stuvning:

300 g svamp förvälld, skivad eller hackad
50 g smör eller margarin
4 msk vetemjöl
4 dl gräddmjölk
0.5 tsk salt
riven ost

Ugn: 225°

Det här behövs för ca 6 port:

Gör så här

1
Skär filén i ca 2 cm tjocka skivor. Stek dem ca 2 minuter på var sida. Salta och peppra.

2
Skär sellerin i ca 1 1/2 cm tjocka skivor, skala dem och förväll skivorna i lättsaltat vatten. Lägg de avrunna skivorna på ett smort fat. Lägg köttet ovanpå.

3
Fräs svampen i fett tills det “knäpper” i den. Rör ner mjölet och späd med gräddmjölken. Sjud stuvningen i minst 10 minuter. Smaksätt med lite salt.

4
Fördela stuvningen över köttet. Strö på riven ost och gratinera ca 15-20 minuter mitt i ugnen. Servera gärna med klyftpotatis. Sallad är också gott till.


Kommentar:
Istället för skivor av rotselleri kan du använda kronärtsskocksbottnar.

Scroll to Top