Du behöver
- 600 g fläskfilé
- salt peppar
- 2 st schalottenlökar
- 300 g svamp t ex kantareller, champinjoner
- 1 msk hackad persilja
- 0.5 dl lingon frysta
Potatisgratäng:
1 kg potatis
1 tsk salt
1 krm peppar
2.5 dl mellangrädde
2 dl crème fraîche
Ugn: 225°
Det här behövs till ca 4 port:
Gör så här
1
Börja med potatisgratängen. Skala och skölj potatisen. Skär den i tunna skivor. Varva potatisen med salt och peppar i en smord eldfast form.
2
Rör samman grädden med crème fraiche. Häll det över potatisen. Ställ formen mitt i ugnen ca 40–50 minuter eller tills potatisen är mjuk och har blivit guldbrun.
3
Skala och finhacka löken. Ansa svampen och dela den i mindre bitar. Fräs lök och svamp i lite matfett ca 5–7 minuter. Krydda lätt med salt och peppar. Tillsätt persiljan och lingonen. Låt allt bli genomvarmt.
4
Putsa fläskfilén och skär den i 8 bitar. Bulta ut dem lätt med handen. Krydda med salt och peppar. Stek filébiffarna gyllene i lite matfett, ca 2–3 minuter på varje sida. Bjud fläskfilén tillsammans med svampen och potatisgratängen. Gröna ärter är också gott till.