RECEPT FRÅN HJ

Filégryta med kantareller

Av . Foto: Olof Abrahamsson

Okänd
4 portioner

Du behöver

  • 600 g fläskfilé
  • salt och peppar
  • 2 msk smör 1+1 msk
  • 1 st gul lök
  • 250 g kantareller
  • 1 dl vitt vin
  • 2 dl vispgrädde
  • 1 dl vatten
  • 1 msk kalvfond
  • 1 msk dijonsenap
  • 1 tsk soja
  • 1 msk maizena redning
  • Rostad potatis:

  • 800 g delikatesspotatis
  • 2 msk olivolja
  • salt och peppar
  • 1.5 dl riven Västerbottensost
  • Garnera med:

  • persilja
  • Servera med:

  • bönor gula och gröna
  • Ugn: 225°

Gör så här

1

Putsa köttet och skär i skivor. Krydda med salt och peppar och bryn i smör i stekpanna. Ta upp köttet.

2

Skala och hacka löken och ansa kantarellerna. Stek lök och kantareller i smör i stekpanna.

3

Lägg tillbaka köttet i stekpannan med kantarellerna. Tillsätt vin, grädde, vatten, fond, senap och soja. Koka i 10 minuter.

4

Red av grytan och koka ett par minuter. Smaka av och strö över persilja.

5

Tvätta potatisen och torka den med hushållspapper. Dela stora potatisar och blanda dem med olja, salt och peppar. Lägg potatisen på en plåt med bakplåtspapper och baka i ugn i 20 minuter. Strö över ost och baka i 10 minuter till tills osten fått fin färg. Servera potatisen till grytan och bönorna.


Kommentar:
Fläskfilé och svamp, en kombination som aldrig kan gå fel. Passa på att njuta av färska kantareller medan tid är.

Recept