RECEPT FRÅN HJ

Chokladmacarons med saltkola

Av . Foto: Olof Abrahamsson

Okänd
25 stycken

Du behöver

    Macaron:

  • 100 g mandelmjöl
  • 100 g florsocker
  • 2 msk kakao
  • 2 st äggvitor
  • 50 g strösocker
  • 1 tsk havssalt
  • Fyllning:

  • 0.75 dl strösocker
  • 0.5 dl vit sirap
  • 0.5 dl vatten
  • 0.75 dl vispgrädde
  • 75 g smör
  • 0.5 tsk havssalt
  • Ugn: 150°

Gör så här

1

Sikta mandelmjöl, florsocker och kakao i en skål och blanda.

2

Vispa äggvitorna till fast skum. Tillsätt sockret under långsam vispning och fortsätt vispa tills äggvitan blivit till ett fast skum.

3

Sikta mandelmjöl- och florsockerblandningen över den vispade äggvitan och vänd om till en smet. Smeten är till en början tjock men blir tunnare när den vänds. Var försiktig så att den inte överblandas.

4

Häll över smeten i en spritspåse och spritsa valnötsstora klickar på en plåt med bakplåtspapper.

5

Låt smeten vila på bakplåtspappret i 15-30 minuter. För att se om de är redo att bakas, rör dem försiktigt. Om smeten inte fastnar vid fingret är den redo. Strö lite havssalt över precis innan gräddning.

6

Grädda i ca 20 minuter, de är färdiga när man kan lyfta en macaron utan att botten fastnar i bakplåtspappret. Ta ut och låt svalna.

7

Blanda socker, sirap och vatten i en tjockbottnad kastrull. Rör ner vispgrädde och smör. Låt koka några minuter tills den tjocknar.

8

Ta kastrullen av värmen och rör ner saltet. Låt svalna. Detta kan ta lång tid, för att skynda på svalningen kan den ställas i kylen.

9

Spritsa kolan på botten av hälften av kakorna. Lägg ihop så de blir dubbla. Förvara i kylen.


Kommentar:
För allra bästa resultat måste man väga ingredienserna i detta recept.

Recept