Fem bär att frossa i under sommaren!

Äntligen är högsäsongen för färska bär här – och det finns all anledning att frossa i dem. Bär är inte bara fullproppade med antioxidanter, de är också antiinflammatoriska och C-vitaminrika.

Bär är både gott och nyttigt. Förutom vitaminer, mineraler och antioxidanter, innehåller röda bär även ellagsyra som stärker huden och i flera studier visat sig kunna förebygga cancer. Här är fem sorters bär som gör gott för din hälsa!

 

Fem bär att frossa i under sommaren!

1. Jordgubbar

Jordgubbar är en mycket rik källa till ellagsyra som i forskningsstudier visat sig både kunna förebygga cancer och minska tillväxten av cancerceller. Ellagsyra kan även motverka hudskador av UV-ljus vilket i sin tur minskar risken för rynkor. Jordgubbar innehåller dessutom mer C-vitamin än apelsin.

 

Fem bär att frossa i under sommaren!

2. Hallon

Hallon är ett riktigt superbär som precis som jordgubbar innehåller massvis med ellagsyra. Hallon hör till de allra mest fiberrika bären. De är även rika på C-vitamin, koppar, folsyra och järn. Hallon sägs även kunna öka fettförbränningen.

 

Fem bär att frossa i under sommaren!

3. Blåbär

Antioxidanterna i blåbär skyddar dina celler och din hud från för tidigt åldrande. Ny forskning visar också att blåbär kan förhindra högt ­blodtryck och förebygga insulinresistens som är förstadiet till diabetes typ 2. ­Blåbär sägs också kunna motverka ­åldersrelaterade ögonsjukdomar.

 

Fem bär att frossa i under sommaren!

4. Björnbär

Den mörkblå, nästan svarta färgen vittnar om att björnbär innehåller mycket antocyaniner. Det är ett kemiskt färgpigment som fungerar som en antioxidant och kan minska inflammationer i kroppen och skydda mot fria radikaler som annars kan skada cellerna och leda till cancer. I en amerikansk studie på råttor såg forskarna att åldrandet ­bromsades upp hos de råttor som åt björnbär. Björnbär är även fiberrika – en näve bär innehåller nästan hälften av dagsbehovet.

 

Fem bär att frossa i under sommaren!

5. Svarta vinbär

Svarta vinbär innehåller massvis med antioxidanter, vitaminer och mineraler. De är även rika på kalium vilket gör dem till utmärkt kost vid högt blodtryck. De innehåller också den ­nyttiga fettsyran omega 6 – samma sorts fettsyra som finns i jättenattljusolja. Denna fettsyra sägs kunna minska PMS och klimakteriebesvär.

 

Hela artikeln hittar du i Hemmets Journal nr 30, 2015.

Havtorn – full av nyttigheter
I kolonin samlas familjen och kopplar av!
Scroll to Top