Nöje

Björn Kjellman: ”Jag har aldrig varit en alfahanne”

Lat, nyfiken och ogillar tacos. Snart 60-årige Björn Kjellman har numera ett oneurotiskt förhållande både till sig själv och sitt yrke. ”Jag höll på att jaga bekräftelse och status, ända tills jag insåg att oavsett vart man än når i livet, så är man bara en liten skit. Och det är rätt bra att vara det!”, säger han.

Kvinnorättskämpen Ria Wägner blev vår första TV-idol

Menlöst trams, tyckte både kritiker och kollegor. Men Ria Wägner vinkade bara lugnt med baksidan av handen och fortsatte att förkunna hur man sköter krukväxter och kokar saft. Kvinnosakskämpens brorsdotter blevSveriges första riktiga TV-kändis.

TV-nostalgi: Måndagsbörsen retade och lockade stjärnorna

Det var programmet där Totte Wallin sa att feminister ”ser ut som farbröder”, Jan Guillou kallade sig själv ”en dålig författare” och Elvis Costello förklarade sin kärlek till Hunnebo-strand. Måndagsbörsen, alltså. Sällan har så många stjärnor sagt så mycket konstigt på så kort sändningstid.

Pernilla August: ”Det är sådant jäkla fokus på kvinnors åldrande”

Hon är en av våra främsta skådespelare. Nu har hon en av huvudrollerna i SVT:s stora vintersatsning – serien ”Händelser vid vatten”. Nästa år fyller Pernilla August pensionär och för första gången i livet har hon börjat fundera över att slå av lite på takten. Men vem är hon när hon inte arbetar?

Omslag från två nummer av Icakuriren år 2001 och 1972

Icakuriren: En pigg 80-åring – historia och omslagsnostalgi

Idén föddes under slutet av 1930-talet, och 1942 kom första numret av tidningen som stod på kvinnornas sida och ville vara alla husmödrars egen kunskaps- och inspirationskälla. Mycket har hänt sedan den tiden. Följ med på en tidsresa från svartvit förnumstighet till nutidens mer färgstarka innehåll.

Povel Ramel seplar på piano

Povel Ramel – förmodligen den siste entusiasten

Den 1 juni 2022 skulle han ha blivit 100 år gammal, Povel Ramel. Mannen som kom som en virvelvind och vände upp och ner på det förväntade, som ville vara något annat än det förhärskande. Kalle Lind ser tillbaka på en man som ville roa hellre än oroa och som skydde det tråkiga som pesten.

Scroll to Top