Piggvar i ugn med vitvinssås

Supergott och superenkelt! Piggvar i ugn med dillkokt färskpotatis.


4-6 portioner

Mischa Billing bjuder på mat! Här kan du kika in i hennes torpkök, och nedan hittar du hennes lättlagade piggvar.

Du hittar resten av Mischa Billings meny här:

Förrätt: Pizza med svamp och löjromspizza

Dessert: Mormors goda pannkakor med hallonmylta

Du behöver

  • 1 hel piggvar (2-2,5 kilo)
  • Olivolja till plåten
  • 5-6 lagerblad
  • 1 knippe persilja
  • 1 knippe dragon
  • 1 knippe timjan
  • 100 gram smör
  • Havssalt
  • Vit- eller svartpeppar ur kvarn
  • Vitvinssås
  • 1 finhackad shalottenlök
  • Smör och olja till stekning
  • 0.5 deciliter vitvinsvinäger
  • 0.5 deciliter vitt vin
  • 300 gram rumsvarmt smör
  • Salt, vit- eller svartpeppar från kvarn
  • En nypa strösocker

Gör så här

1

Piggvar Värm ugnen till 150 grader. Lägg fisken på smord plåt. Skär snitt längs fiskens ryggben, späcka med örter och smörklickar i snittet. Strö salt och peppar över.

2

Laga fisken i ugn i 45–60 minuter eller tills kärntemperaturen är 55 grader om du använder stektermometer.

3

Vitvinssås: Fräs schalottenlök i smör och olja i kastrull. Häll i vinäger och vitt vin och koka ihop – reducera – tills cirka 3 matskedar återstår.

4

Spetsa såsen med lite spad från fiskplåten.

5

Tillsätt rumsvarmt smör i klickar under ständig vispning tills såsen blir simmig och len.

6

Smaksätt med salt, peppar och en nypa socker. Servera med kokt färskpotatis.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top