Mischa Billing bjuder på mat! Här kan du kika in i hennes torpkök, och nedan hittar du hennes lättlagade piggvar.
Du hittar resten av Mischa Billings meny här:
Förrätt: Pizza med svamp och löjromspizza
Dessert: Mormors goda pannkakor med hallonmylta
Du behöver
- 1 hel piggvar (2-2,5 kilo)
- Olivolja till plåten
- 5-6 lagerblad
- 1 knippe persilja
- 1 knippe dragon
- 1 knippe timjan
- 100 gram smör
- Havssalt
- Vit- eller svartpeppar ur kvarn Vitvinssås
- 1 finhackad shalottenlök
- Smör och olja till stekning
- 0.5 deciliter vitvinsvinäger
- 0.5 deciliter vitt vin
- 300 gram rumsvarmt smör
- Salt, vit- eller svartpeppar från kvarn
- En nypa strösocker
Gör så här
Piggvar Värm ugnen till 150 grader. Lägg fisken på smord plåt. Skär snitt längs fiskens ryggben, späcka med örter och smörklickar i snittet. Strö salt och peppar över.
Laga fisken i ugn i 45–60 minuter eller tills kärntemperaturen är 55 grader om du använder stektermometer.
Vitvinssås: Fräs schalottenlök i smör och olja i kastrull. Häll i vinäger och vitt vin och koka ihop – reducera – tills cirka 3 matskedar återstår.
Spetsa såsen med lite spad från fiskplåten.
Tillsätt rumsvarmt smör i klickar under ständig vispning tills såsen blir simmig och len.
Smaksätt med salt, peppar och en nypa socker. Servera med kokt färskpotatis.