Hemma i köket hos Mischa Billing – med näsa för livets goda

Hon är en aktad vinkännare och ett välkänt ansikte i populära programmet ”Sveriges mästerkock”. Vi besökte Mischas skånska sommarviste och bjöds på läcker trerätterslunch och ljuva matminnen.

Det här är Mischa Billing

Ålder: 55 år.
Bor: På Södermalm i Stockholm och här på torpet i Blentarps socken i Skåne.
Familj: Stor med många syskon och hunden Elsa i spetsen!
Gör: Sommelier och lektor i måltidskunskap vid Örebro universitet.
Aktuell: Hon är en av jurymedlemmarna i ”Sveriges mästerkock”.
Kuriosa: Utsedd till Årets näsa 2000. Hon har provsmakat över 200 000 viner.

Mischa Billing huserar till vardags i en våning på Söder i Stockholm men den här dagen träffas vi i köket i hennes torp i Skåne. 

– Det finns ingen plats jag tycker så mycket om som det här lilla köket. Torpet har varit i familjen sedan jag föddes, jag har tillbringat alla mina somrar här! Jag minns när mormor lagade mat i den gamla vedspisen.  

Nu har Mischa tagit över stugan och hon pratar med ömhet om minnena som finns här. Lagar hon annan mat när hon är här än hemma i stan?

Sommarmat på torpet

– Ja, det gör jag verkligen! Här är det ”på torpet”, spindlar överallt, haha! Jag är bara här på sommaren och då vill jag ha något lätt, friskt och svalt. Jag lever olika liv beroende på vilken årstid det är, och jag anpassar matlagningen efter temperaturen ute. En kall novemberdag vill jag laga mustiga långkok och dricka ett fylligt, härligt rödvin men här på torpet vill jag ha melon och skinka och dricka krispiga, svalkande drycker. 

”På sommaren vill jag laga mat som man kan plocka med sig och äta lite varstans i trädgården”, säger Mischa Billing.

FÖRRÄTT: Löjromspizza och pizza med svamp


Vi pratar länge om tjusningen med olika årstider och deras smaker, dofter och färger, och inte helt otippat är det dofterna som ligger Mischa närmast.

– Jag är väldigt förtjust i våra högtider, och för mig handlar det mycket om doft och smak. Julen med sina nejlikor, påsken med det grönkrispiga, primörerna. På sommaren vill jag laga mat som man kan plocka med sig och äta lite varstans i trädgården.

Mischas favorit i köket

Min näsa! Jag känner in mycket med den och utan den skulle ingenting bli bra! 

Mat som lockar till samtal

Och det är precis det som är upplägget för dagens meny. Pizzorna är ”plockmaten”, fisken den lite finare huvudrätten och så mormors pannkakor som blir middagens snackis.

Mischa förbereder en enkel och god piggvar i sitt torpkök.

HUVUDRÄTT: Piggvar i ugn med vitvinssås och dillkokt potatis


– Det handlar mycket om mötet för mig, har jag gäster vill jag att maten ska bidra till härliga samtal. Som pizza, då kan man gå runt och äta med händerna och den kan göras på grillen om man vill det. Piggvaren som är oerhört enkel att göra, och så god, den bidrar också till konversationen. Och mormors pannkakor förstås, som verkligen bjuder in till prat om kära minnen. Att de olika rätterna lockar till samtal, det är till stor del vad mat handlar om för mig.

5 snabba frågor med Mischa Billing

Vad tycker du mest om i ditt torpkök?
– Att det är litet! Man måste tänka väldigt noga när man gör matplaneringen, här finns inga stora avställningsytor eller miljarder kastruller, jag gillar det. Det är kravlöst vilket jag tycker om.

Dricker helst till maten?
– Vin! Jag är en vinmänniska!

Mums med mormors efterrätt.

EFTERRÄTT: Mormors pannkakor med hallonmylta – till receptet


Om du måste välja ett favoritvin, eller druva, vilket blir det då?
– Jag gillar kvalitet, det är jag intresserad av. Som om du är musiker, då gillar du vissa toner. Jag tycker om när det finns mognad och karaktär men jag är också en årstidsmänniska. Fylliga viner till grytor på vintern och krispiga, svala på sommaren.

Hur många viner tror du att du har smakat?
– Oj, jag vet inte… Jag har nog provat en 200 000 viner under mina 30 år som vinkännare. 

Favoritråvara?
– Citron.

Finns det manliga och kvinnliga smaker? 
– Idag känner jag att nej, normen hur man ska vara som kvinna var mer satt av samhället förut. Vi skulle vara behagliga och ”svala” på ett annat sätt. Det är inte likadant längre, vi tar för oss mycket mer, visar vår kraft. Det känns när man är ute och äter att vi väljer det vi vill ha, mer än det vi ”förväntas” välja. Det handlar mer om ifall du föredrar salt eller sött, inte om manligt eller kvinnligt. 

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top