Tommy Myllymäki bjuder på mat! Här kan du kika in i stjärnkockens kök, och nedan hittar du hans läckra förrätt.
Du hittar resten av Tommy Myllymäkis meny här:
Huvudrätt: Kycklingpasta med salvia och vin
Efterrätt: Mammas somriga blåbärskvarg
Du behöver
- 200 gram salmalax
- 3 deciliter späd grönkål
- 1.5 deciliter fint skivad vårlök
- 1 deciliter tärnad gurka
- 100 gram shiitakesvamp, ansad
- 100 gram smör att bryna
- 1 deciliter kikkimansoja
- 2 lime, skalet av
- 1 lime, saften av
- 20 gram färsk ingefära, fint riven
- 1 röd chili, fint skivad
- Salt
Gör så här
Hetta upp en gjutjärnspanna så den är glödgad. Sota laxen hastigt runtom ca 20 sekunder totalt. Låt laxen kallna i kyl.
Skiva laxen i 1 cm tjocka skivor, krydda lätt med salt. Lägg upp på tallrikarna.
Bryn smöret, tillsätt shiitakesvampen. Stek i 20 sekunder.
Ta stekpannan med svampen från värmen, gör dressingen genom att tillsätta soja, limeskal, limesaft, ingefära, vårlök och chili.
Skeda svamp och dressing över laxen. Toppa med grönkålsblad och gurka.