Sallad på lax med grönkål – Tommy Myllymäkis recept

En läcker förrätt med salmalax, grönkål, shiitakesvamp, vårlök och tärnad gurka, som får lite hetta av ingefära och chili.

Tillagningstid: 30 minuter
4 portioner

Tommy Myllymäki bjuder på mat! Här kan du kika in i stjärnkockens kök, och nedan hittar du hans läckra förrätt.

Du hittar resten av Tommy Myllymäkis meny här:

Huvudrätt: Kycklingpasta med salvia och vin

Efterrätt: Mammas somriga blåbärskvarg

Du behöver

  • 200 gram salmalax
  • 3 deciliter späd grönkål
  • 1.5 deciliter fint skivad vårlök
  • 1 deciliter tärnad gurka
  • 100 gram shiitakesvamp, ansad
  • 100 gram smör att bryna
  • 1 deciliter kikkimansoja
  • 2 lime, skalet av
  • 1 lime, saften av
  • 20 gram färsk ingefära, fint riven
  • 1 röd chili, fint skivad
  • Salt

Gör så här

1

Hetta upp en gjutjärnspanna så den är glödgad. Sota laxen hastigt runtom ca 20 sekunder totalt. Låt laxen kallna i kyl.

2

Skiva laxen i 1 cm tjocka skivor, krydda lätt med salt. Lägg upp på tallrikarna.

3

Bryn smöret, tillsätt shiitake­svampen. Stek i 20 sekunder.

4

Ta stekpannan med svampen från värmen, gör dressingen genom att tillsätta soja, lime­skal, limesaft, inge­fära, vårlök och chili.

5

Skeda svamp och dressing över laxen. Toppa med grönkålsblad och gurka.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top